Armáda ČR: V kolech mají logistici přes 100 000 kilometrů a jedou dál

11.05.2020 11:44

V režimu nouzového stavu už logistici najeli přes 100 000 kilometrů a přepravili více než 500 tun materiálu. Od března zabezpečili několik vykládek letadel a následnou distribuci zdravotnických potřeb, přepravili tuny dezinfekčních prostředků a dalšího materiálu.

Armáda ČR: V kolech mají logistici přes 100 000 kilometrů a jedou dál
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Největší podíl stále tvoří přepravy materiálu ze skladů Správy státních hmotných rezerv v Sedlčanech, který logistici rozváží především do fakultních nemocnic a zdravotnických zařízení. V posledních týdnech distribuují také materiál pro odběrové týmy z Centra zdravotnického materiálu Agentury vojenského zdravotnictví v Bystřici pod Hostýnem a dalších meziskladů.

„Od vyhlášení nouzového stavu úzce spolupracujeme se semtínským Centrem podpory operací a ostatními prvky v rámci teritoria. Aktuálně, ve spolupráci s teritoriálními Krajskými vojenskými velitelstvími, řešíme doplnění zdravotnického materiálu pro odběrové týmy po celé České republice. Částečně také doplňujeme pohonné hmoty jednotkám armády vyčleněným k posílení Policie ČR při střežení státních hranic. Celkem jsme doplnili už přes 15 tisíc litrů pohonných hmot,“ shrnuje aktivity logistiků zástupce velitele 14. pluku logistické podpory plukovník Martin Stojánek.

Dlouhodobá spolupráce s Centrem podpory operací

Spolupráce logistiků s Centrem podpory operací je již s ohledem na jejich dislokaci a zaměření (působnost) tradiční a dlouhodobá. Oba útvary kooperují i v rámci plnění běžných úkolů mimo nouzový stav, zejména pak při zabezpečení zahraničních operací. V případě potřeby si navzájem poskytují skladovací prostory, přepravní kapacity a zapůjčují materiál.

„Po zavedení nouzového stavu se naše spolupráce znásobila, společně řešíme většinu přeprav zdravotnického materiálu ze skladů Státních hmotných rezerv a Centra zdravotnického materiálu. Centrum podpory operací je i dočasným meziskladem zdravotnického materiálu pro odběrové týmy. Společně jsme také řešili přepravu ubytovacích kontejnerů na hranice i distribuci vybavení pro odběrová místa, jako byly lednice či klimatizační jednotky,“ hodnotí bezproblémovou spolupráci se semtínským centrem plukovník Stojánek a dále dodává, že si logistici takového partnera na teritoriu velmi cení a kvitují i častou vzájemnou výpomoc.

Doplnění zdravotníků v odběrových týmech a přeprava vojáků na hranice

Logistiky v současné situaci většina občanů vnímá, především v souvislosti s přepravou zdravotnického materiálu, jako nástroj zabezpečení, tedy především jako přepravce a zásobovače. Málokdo ale ví, že také pomáhají, stejně jako vojáci z ostatních jednotek Armády ČR, v odběrových týmech po celé České republice.

„Pro posílení odběrových týmů jsme vyčlenili nejen techniku a řidiče, ale také zdravotníky z našich praporních obvazišť. Například v Moravskoslezském kraji tvoří naši vojáci jeden z pěti odběrových týmů. V minulém týdnu vojáci z obvaziště 143. zásobovacího praporu z Lipníku nad Bečvou vystřídali společně s přáslavickými a olomouckými zdravotníky odběrové týmy ze 141. zásobovacího praporu z Pardubic a 43. výsadkového praporu z Chrudimi. Tento odběrový tým působí především v oblasti kolem Havířova, ve Frýdku Místku, Bohumíně či Karviné. Pardubičtí a Klatovští pro změnu posílili odběrové týmy na Plzeňsku a v Praze. Denně při odběru vzorků najezdí 200 až 300 km v různém terénu,“ popisuje činnost logistických zdravotníků plukovník Stojánek a dodává, že si vojáci velmi pochvalují a kladně hodnotí chování testovaných občanů, kteří k situaci přistupují velmi zodpovědně a s vojáky jednají přívětivě a vstřícně. Kromě těchto aktivit také logistici v rámci Dispečinku pozemních sil zabezpečují přepravu osob. A to zejména při rotacích vojáků, kteří posilují Policii ČR při střežení státní hranice. Při přepravách téměř 3 000 osob se v současné době blíží už 25 000 najetých kilometrů.

Kromě běžné údržby techniky a oprav také údržba Pandurů

Vedle plnění úkolů pro potřeby nouzového stavu také u všech tří praporů v Pardubicích, Klatovech i Lipníku nad Bečvou probíhá běžná údržba techniky, opravy i příprava techniky na sezónní provoz. Vojáci ze 142. praporu oprav v Klatovech navíc od dubna vypomáhají s údržbou na vozidlech Pandur u 42. mechanizovaného praporu v Táboře. V současné době působí v Táboře už druhá skupina mechaniků, kteří se podílí na provádění technické údržby číslo 1 a 2.

  • Technická údržba číslo 1 zahrnuje například kontroly funkčnosti všech skupin a podskupin, kontroly množství, kvality i případnou výměnu provozních kapalin. Dále jsou prováděny kontroly podvozkových součástí (brzdová soustava, komponenty odpružení vozidla atd.) či promazání mazacích míst vozidla.
  • Technická údržba číslo 2. obsahuje například kontroly funkčnosti všech skupin a podskupin, výměnu provozních kapalin, výměnu filtr, včetně demontáže Powerpacku, kontrolu tlaků hydraulické soustavy, promazání mazacích míst vozidla a kontroly podvozkových součástí (brzdová soustava, komponenty odpružení vozidla atd.)

Shrnutí aktivit logistiků v nouzovém stavu:

  • V souvislosti s vyhlášením nouzového stavu Vládou ČR se úkoly logistiků odvíjí od aktuální situace a úkolů vydaných velitelem Velitelství pro operace Armády ČR
  • Podle potřeby budou i nadále plnit úkoly související s posílením IZS
  • Plní další úkoly: výcvik vlastních jednotek, údržba a opravy techniky, každodenní přeprava pro jednotky AČR a další úkoly vyplývající z členství ČR v NATO a EU

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…