Armáda ČR: Mnohonárodní prapor na Slovensku prochází hodnocením bojové připravenosti

01.10.2023 11:27 | Tisková zpráva

Nástupem Mnohonárodního praporu ve slovenském Centru výcviku Lešť bylo zahájeno certifikační cvičení Strong Cohesion 2023. Námětem certifikačního cvičení je konflikt vysoké intenzity, který se v současnosti odehrává za východní hranicí států NATO.

Armáda ČR: Mnohonárodní prapor na Slovensku prochází hodnocením bojové připravenosti
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Do role útočníka (červeného) se postavily vyčleněné jednotky prešovské 2. mechanizované brigády a do pozice obránce (modrého) Mnohonárodní prapor sestavený z jednotek české, slovinské, německé a slovenské armády. Certifikační cvičení, jehož úkolem je prověřit připravenost Mnohonárodního praporu, během osmačtyřiceti hodin prostřednictvím čtyřiceti incidentů v různých úrovních prověří štáb praporu, ale i jednotlivé roty, kde si na pomyslné dno svých sil mohou sáhnout i jednotlivci.

„Na jakékoliv hodnocení je příliš brzy, protože jsme na samém počátku cvičení," zhodnotil hned na počátku velitel 3. ÚU ARČ MN BG SVK plukovník gšt. Miroslav Vybíhal situaci. „Vše ukáží následující hodiny a dny, které celou rozehru ještě více rozvinou a prověří kvalitu každého z nás."

Anketa

Zvládl podle vašeho názoru moderátor ČT Jakub Železný páteční debatu s Miroslavem Ševčíkem v Událostech, komentářích?

1%
98%
hlasovalo: 11911 lidí

Certifikační cvičení Strong Cohesion 2023 bylo zahájeno nástupem všech cvičících jednotek, ke kterým promluvil řídící cvičení, brigádní generál Róbert Kecsö, velitel 2. mechanizované brigády Ozbrojených sil Slovenské republiky. Poté následoval se svými slovy velitel Velitelství pro operace, brigádní generál Václav Vlček, který zdůraznil význam zahájeného cvičení pro upevnění obrany území Aliance. Zahájení se účastnil rovněž podplukovník Benedikt Hoff a štábní praporčík Leo Roos z operačního velitelství NATO v nizozemském Brunssumu.

Následně se cvičící jednotky přesunuly do určených prostorů a krátce po poledni přešlo certifikační cvičení do své skutečné podoby podle připraveného námětu. Do půlnoci prvního dne cvičení proběhlo více než deset incidentů. Svou úlohu měli i pomyslní uprchlíci, kteří jsou součástí každého ozbrojeného konfliktu. Proběhl také průzkum bezpilotními prostředky ze strany útočníka a jeho následná dělostřelecká palba na velitelská stanoviště obránce. Do cvičení se zapojil i vrtulník, který v připraveném incidentu realizoval vzdušný výsadek hloubkového průzkumu ze strany „červených“ na území „modrého“. Následující den proběhlo samotné překročení pomyslné státní hranice a střet útočících jednotek „červených“ s Mnohonárodním praporem vedoucím obranné operace a boj na zdrženou.

Mimo velení Mnohonárodního praporu je přidělen Armádě České republiky nelehký úkol provést certifikaci této jednotky dle metodiky CREVAL. Tým složený z expertů jednotlivých participujících států provádí nepřetržitě hodnocení jednotlivých incidentů. Výsledkem hodnocení bude závěrečná hodnotící zpráva s doporučením certifikace MN BG SVK.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

16:13 Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

V sobotu 27. dubna vyjely vybrané turistické autobusové a vlakové linky Veřejné dopravy Královéhrade…