Armáda ČR: Polní opravárenská hala má i jeřáb, pojme vozidla a speciální dílny

31.01.2022 19:38 | Tisková zpráva

Polní servisní pracoviště (PSP), které bylo primárně konstruováno pro použití v poli, našlo další uplatnění a pomáhá navýšit opravárenské kapacity a optimalizovat proces údržby techniky. Nabízí nejen velkokapacitní halu pro servis a opravy, ale také speciální kontejnerové dílny i skladové prostory. V současné době využívají PSP dílenští specialisté v Pardubicích a v Žatci.

Armáda ČR: Polní opravárenská hala má i jeřáb, pojme vozidla a speciální dílny
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Šestnáct metrů široká a třicet metrů dlouhá hala pojme naráz několik vojenských nákladních či bojových vozidel, u kterých je potřeba provést servis, údržbu nebo opravy. Zatímco si logistici z Pardubic díky PSP mohli navýšit a zkvalitnit svoje opravárenské schopnosti, u 4. brigády rychlého nasazení v Žatci jeho výstavbou v loňském roce vyřešili aktuální absenci větších dílenských kapacit pro servis nových vozidel Pandur.

V hale vybudovali pneuservis a plánují úpravu podlahové plochy

Vojáci ze 14. pluku logistické podpory zabezpečují přepravy v rámci dispečinku pozemních sil, což se odráží i na celkovém ročním průměru najetých kilometrů. Ten se v posledních letech pohybuje kolem 450 tisíc za celý pluk. I z tohoto důvodu bylo potřeba navýšit opravárenské schopnosti a co nejvíce optimalizovat proces údržby techniky. V pardubických kasárnách bylo polní servisní pracoviště ideálním řešením.

Anketa

Má prezident ČLK Milan Kubek vaši důvěru?

7%
91%
hlasovalo: 28392 lidí

„Díky němu jsme si navýšili stávající dílenské kapacity. V hale s portálovým jeřábem můžeme provádět technickou údržbu a běžné opravy techniky až u šesti vozidel současně. Pro názornost jsou to například čtyři Tatry T-815 a dvě vozidla Land Rover Defender nebo Toyota Hilux. K tomu můžeme navíc využívat další speciální dílny v zateplených kontejnerech, které jsou bezprostředně připojeny k PSP a rozšiřují nejen prostor, ale i naše schopnosti,“ pochvaluje si výhody servisního pracoviště kapitán Tomáš Raszka velitel roty logistiky 141. zásobovacího praporu.

Pardubičtí logistici se snaží využít maximum z toho, co takto koncipované pracoviště nabízí. Ve dvou připojených kontejnerech si dílenští specialisté navíc vybudovali zázemí pro pneuservis, který využívají pro osobní vozidla i nákladní techniku. „Velkým bonusem je pro nás i to, že je hala v zimě vyhřívaná naftovými agregáty a v létě klimatizována,“ oceňuje pracovní prostředí kapitán Raszka. V nejbližší době pardubičtí ještě plánují úpravu podlahové plochy, jejíž součástí bude hydroizolace a speciální krytina pro nájezd těžké techniky.

Z Afghánistánu do Žatce

Další servisní pracoviště využívá 4. brigáda rychlého nasazení v Žatci, která ho převzala od 44. lehkého motorizovaného praporu. Toto pracoviště využívala armáda během svého působení v Afghánistánu. „Museli jsme celý komplet nejprve demontovat, přepravit a následně znovu vystavět. V květnu loňského roku pak do haly najelo první vozidlo k provedení údržby,“ vysvětluje kapitán Martin Šimandl, velitel roty podpory, která má PSP ve správě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Petr Beitl byl položen dotaz

Ukrajina

Dobrý den, co si myslíte o novém mobilizačním zákonu na Ukrajině? A měli bychom ,,vyhostit" Ukrajince, kterých se to týká? Mně to přijde nehumánní, Češi v minulosti (např. za okupace) taky ve velkém emigrovali a podle všeho se ani teď nehrnou do armády, a to nejsme ve válce. Ani já bych do války své...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy posílí dopravu na Pochod Praha – Prčice, nabídnou speciální celodenní jízdenku

7:23 České dráhy posílí dopravu na Pochod Praha – Prčice, nabídnou speciální celodenní jízdenku

V sobotu 18. května se koná již 57. ročník Pochodu Praha – Prčice. Podobně jako v předchozích letech…