Bolavé kosti a klouby trápí každého čtvrtého pojištěnce, ČPZP na léčbu vynakládá přes dvě miliardy korun ročně

11.10.2022 10:55 | Komerční článek

Artritida, onemocnění páteře, úrazy kostí a kloubů či osteoporóza. To jsou nejčastější problémy, které trápí náš pohybový aparát. Jen u České průmyslové zdravotní pojišťovny (ČPZP) se s nimi potýká 335 tisíc z celkového počtu 1,3 milionu pojištěnců.

Bolavé kosti a klouby trápí každého čtvrtého pojištěnce, ČPZP na léčbu vynakládá přes dvě miliardy korun ročně
Foto: ČPZP
Popisek: ČPZP

Bolavé kosti a klouby zároveň odčerpávají významné částky z prostředků na veřejné zdravotnictví. Například ČPZP na ně vynakládá ročně přes dvě miliardy korun.

„Na léčbu artritidy, osteoporózy, onemocnění páteře a úrazy kostí a kloubů jsme jen v uplynulém roce vynaložili celkem 2,115 miliardy korun. Z toho zhruba polovina, tedy 1,1 miliardy korun, směřovala na léčbu onemocnění páteře a 775 milionů korun na úrazy kostí a kloubů. Onemocnění páteře evidujeme u bezmála 202 tisíc našich klientů. Dalších 96 tisíc pojištěnců se léčí s diagnózou ze skupiny Úrazy kostí a kloubů,“ uvádí mluvčí zdravotní pojišťovny Elenka Mazurová a dodává, že osteoporózu má téměř 22 tisíc klientů ČPZP a artritidu jen zhruba o sedm tisíc klientů méně.

Náklady ČPZP na skupinu diagnóz a počty klientů za roky 2020 a 2021:

tabulka

Artritida je zánětlivé onemocnění kloubů a příčinu onemocnění zjistí lékař. Nejčastěji se vyskytuje u lidí nad 65 let, může se však rozvinout i u mladších pacientů a dětí. Větší riziko onemocnění mají ženy a lidé, kteří jsou obézní.

Osteoporózu, což je chronické onemocnění, které se projevuje postupným řídnutím kostní tkáně a poruchami její struktury, pacienti zpozorují obvykle až v pokročilém stadiu. Kosti jsou křehčí a náchylné k zlomeninám, dostaví se silné bolesti zad, které mohou vést až k vytvoření hrbu.

Bolest kloubů je většinou způsobena infekcí nebo přetížením. V případě přetížení zmizí tyto bolesti po fyzickém odpočinku nebo za několik dní.

Anketa

Pro koho byste raději hlasovali ve 2. kole prezidentské volby?

hlasovalo: 22216 lidí

Na problémy pohybového aparátu se snaží upozornit Světová zdravotnická organizace v rámci Světového týdne kostí a kloubů, který začíná 12. října. Prevencí proti těmto problémům je zdravý životní styl, přiměřený pohyb a snížení hmotnosti. Při nadměrné zátěži, což se týká zejména sportovců, je vhodné užívat vitamín C a další vitamínové preparáty s kolagenem nebo kyselinou hyaluronovou. Pokud bolest, která nemá původ v nepřiměřené fyzické zátěži, přetrvává, je třeba vyhledat lékařskou pomoc. Jestliže se u pacienta potvrdí osteoporóza, je vždy nutné zaměřit se na úpravu jídelníčku a doplnit potřebné množství vápníku a vitamínu D a vitamínu K.

ČPZP má ve svém širokém portfoliu preventivních programů i takové, které vedou klienty ke zdravému pohybu. Například jde o program Pravidelný pohyb, kde lze získat příspěvek 700 korun i na plavání. Seniorům Česká průmyslová zdravotní pojišťovna přispívá na vitaminové doplňky.

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna registruje téměř 1,3 milionu klientů. Třetí největší zdravotní pojišťovna v zemi má více než sto poboček po celé republice. Klientům spolu s dostupnou a kvalitní zdravotní péčí nabízí atraktivní příspěvky a programy plné výhod, slev a bonusů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: V březnu byla očištěná míra nezaměstnanosti 3,0 %

22:04 Český statistický úřad: V březnu byla očištěná míra nezaměstnanosti 3,0 %

Podíl zaměstnaných k celé populaci 15–64letých dosáhl v březnu 74,6%. Oproti březnu 2023 se snížil o…