Česká průmyslová zdravotní pojišťovna: Za léky už letos pojišťovna vrátila svým klientům téměř 35 milionů korun

09.08.2022 10:49 | Komerční článek

Celkem 34,7 milionu korun vrátila Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP) pojištěncům, kteří v první polovině letošního roku překročili zákonem stanovený limit za doplatky na léky. Vrácená částka se meziročně zvýšila o 4,2 milionu korun.

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna: Za léky už letos pojišťovna vrátila svým klientům téměř 35 milionů korun
Foto: ČPZP
Popisek: ČPZP

„Přeplatky za léky letos dostalo od ČPZP zpět celkem 37 225 klientů, zatímco loni za stejné období to bylo 41 124 klientů. Nižší počet dotčených klientů souvisí se změnou legislativy, kdy zdravotní pojišťovny vracejí přeplatky při překročení ochranného limitu o 200 korun namísto původních 50 korun,“ uvedla tisková mluvčí pojišťovny Elenka Mazurová. 

Anketa

Mají Babišovi odpůrci právo narušovat pokřiky či silnější formou jeho mítinky?

6%
91%
hlasovalo: 37563 lidí

Přeplatky nad limit regulačních poplatků a doplatků za léky se vypočítávají a vracejí pojištěncům za každé kalendářní čtvrtletí. Pokud klientovi vznikne nárok na přeplatek, částka je mu zaslána automaticky. V srpnu se lidem vracejí přeplatky za 2. čtvrtletí. Konkrétně ČPZP posílá přeplatek 34 520 pojištěnců, celková vrácená částka přesáhne 26 milionů korun. Nejvyšší přeplatek se blíží k hranici 12 000 korun a vrací se klientovi z Libereckého kraje. 

Částka nad limit je uhrazena na bankovní účet pojištěnce, pokud ho má u ČPZP zaregistrovaný, nebo složenkou na evidovanou adresu. O chystaném vrácení přeplatku jsou klienti vždy informováni dopisem. Zdravotní pojišťovny vracejí peníze svým klientům od roku 2008, kdy byl ochranný limit zaveden.  

Do ochranného limitu regulačních poplatků se započítávají pouze doplatky za léčivé přípravky nebo potraviny pro zvláštní lékařské účely. Roční limit pro dospělého člověka je zákonem stanoven na 5000 Kč. Pro děti do 18 let a pro seniory nad 65 let činí 1000 Kč. U pojištěnců od 70 let a invalidních důchodců, kteří svou invaliditu doložili zdravotní pojišťovně, je 500 Kč. 

Lidé si mohou své výdaje za léky zkontrolovat ve svém osobním účtu. Výpis jim zdravotní pojišťovna pošle zdarma na vyžádání jednou ročně. Ke svým údajům se klienti ČPZP mohou dostat kdykoli, pokud si zřídili přístup do elektronické přepážky, nebo si stáhli aplikaci Zdraví v mobilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…