Alzheimerova choroba si v ČPZP vyžádala za pět let 737 milionů korun

20.09.2022 11:02 | Komerční článek

Alzheimerova choroba je nejčastějším typem stařecké demence. Podle statistik se v roce 2020 v ČR s touto nemocí léčilo 68 120 pacientů. Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP) za léčbu svých klientů s diagnostikovanou Alzheimerovou chorobou uhradila za posledních pět let téměř 737 milionů korun. Od roku 2017 se tyto náklady zvýšily o 34,5 procenta. Vyplývá to z dat ČPZP.

Alzheimerova choroba si v ČPZP vyžádala za pět let 737 milionů korun
Foto: ČPZP
Popisek: ČPZP

Za rok 2021 jsme poskytovatelům zdravotních služeb za péči o tyto pacienty zaplatili téměř 158 milionů a za předminulý rok dokonce 180 milionů korun. Meziroční snížení nákladů lze přičíst na vrub epidemie koronaviru, kdy došlo k vyššímu počtu úmrtí starších osob, což znamenalo méně poskytované a tudíž i vykázané péče,“ vysvětluje mluvčí zdravotní pojišťovny Elenka Mazurová s tím, že ČPZP loni evidovala 2 895 pacientů trpících Alzheimerovou chorobou proti 2 980 pacientům o rok dříve.

Srovnání 2017/2021

+17,06 %

+34,50 %

+14,89 %

2021

2 895

157 603 126,03

54 439,77

2020

2 980

180 340 153,32

60 516,83

2019

2 728

148 779 933,16

54 538,10

2018

2 587

133 006 445,12

51 413,39

2017

2 473

117 176 797,13

47 382,45

Rok

Počet pacientů

Náklady na péči v Kč

Průměr na pacienta v Kč

 

Počty klientů ČPZP s diagnostikovanou Alzheimerovou chorobou a náklady na péči

 

 

 

 

 

Alzheimerova choroba patří k takzvaným neurodegenerativním onemocněním, kdy ubývá mozková hmota a vznikají nevratné změny v mozkových buňkách. Člověk postupně ztrácí paměť, činí mu problémy vykonávání běžných denních činností, má potíže s řečí, chová se zmateně až agresivně a je schopen zabloudit i ve vlastním domě. Propuká zejména u starších lidí nad 65 let. Onemocnět ovšem mohou i třicátníci. Začínající proces neurodegenerace lze odhalit pomocí specializovaných vyšetření dlouho před tím, že nemoc začne ovlivňovat každodenní život. Vhodnou terapií je pak možné zbrzdit postup nemoci a zlepšit kvalitu života.

Zdravotní pojišťovny pacientům s počínajícími příznaky Alzheimerovy nemoci  hradí vyšetření u registrujícího všeobecného praktického lékaře. Praktický lékař  na základě odebrání anamnézy a výsledků některých testů  doporučuje a indikuje vyšetření u ambulantního specialisty: odborné vyšetření u neurologa, psychiatra, geriatra nebo u dalších odborných specialistů.  V rámci těchto vyšetření jsou hrazeny i testy, kterými se zjišťují kognitivní funkce mozku, zejména paměť, různé krevní testy, vyšetření mozkomíšního moku nebo oční testy.

Z léčivých přípravků může ošetřující lékař předepsat pacientům tzv. kognitiva,  látky zlepšující kognitivní funkce – paměť, učení se, vnímání, pozornost, koncentraci a rychlost myšlení. Léčivé přípravky jsou  na lékařský předpis a jsou plně nebo částečně hrazeny zdravotními pojišťovnami. Podle zdravotního stavu konkrétního pacienta  hradí zdravotní pojišťovny akutní lůžkovou péči, respektive pobyt v  léčebně dlouhodobě nemocných  (tzv. následná lůžková péče).

Pacienti s diagnózou Alzheimerova nemoc jsou také často klienty sociálních zařízení

Jsou to například domovy pro seniory, nebo zařízení zaměřená na pacienty s Alzheimerovou chorobou - Alzheimercentra. „Našim pojištěncům v těchto zařízeních hradíme poskytnuté zdravotní služby, což je péče ambulantních specialistů a praktiků, ošetřovatelská zdravotní péče poskytovaná všeobecnými sestrami v sociálních službách. Nehradíme péči sociální, tedy ubytování a stravu nebo úkony, které nejsou zdravotnického charakteru. Podmínkou je, že i tato pobytová zařízení sociálních služeb mají s ČPZP uzavřenou platnou rámcovou smlouvu,“ uvádí mluvčí zdravotní pojišťovny Elenka Mazurová.

ČPZP hradí na základě  indikace lékaře i zdravotní péči poskytovanou ve vlastním sociálním prostředí pacienta:  návštěvní služba lékaře v domácím prostředí pacienta, tzv. domácí péči (home care), kterou je ošetřovatelská péče a léčebně rehabilitační péče.

Podle doporučení České alzheimerovské společnosti, o.p.s, lze riziko rozvoje demence snížit dodržováním zásad zdravého životního stylu. Zhoubnému účinku Alzheimerovy choroby i jiných typů demencí se lze bránit také učením se cizího jazyka nebo objevením nových zájmů. Velkým přínosem pro zdravý mozek jsou společenské aktivity.

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna registruje téměř 1,3 milionu klientů. Třetí největší zdravotní pojišťovna v zemi má více než sto poboček po celé republice. Klientům spolu s dostupnou a kvalitní zdravotní péčí nabízí atraktivní příspěvky a programy plné výhod, slev a bonusů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…