ČEZ: Armáda si procvičila ochranu Temelína proti ozbrojenému útoku

14.06.2023 15:02 | Komerční článek

Tři dny cvičily dvě stovky vojáků, policistů a specialistů společnosti ČEZ ochranu Jaderné elektrárny Temelín proti ozbrojenému napadení. Cvičení dnes ukončily praktické zásahy, během kterých vojáci odvraceli simulované napadení polovojenskou ozbrojenou skupinou. Dnes a zítra se vojáci i s technikou vrátí zpět na své základny.

ČEZ: Armáda si procvičila ochranu Temelína proti ozbrojenému útoku
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Neznámá skupina ozbrojených útočníků napadá kontrolní stanoviště vojáků hlídajících elektrárnu Temelín. Ozývá se střelba a výbuchy. Po několika minutách vojáci útočníky eliminují. Takový byl jeden z praktických zásahů během cvičení Safeguard 2023.

Přibližně stovka příslušníků aktivní zálohy a podobný počet policistů a specialistů ČEZ si procvičili ochranu důležitého prvku kritické infrastruktury. Právě vojáci by k oběma českým jaderným elektrárnám byli povoláni při zhoršení bezpečnostní situace. „Vojáci aktivní zálohy hrají významnou roli při ochraně objektů důležitých pro bezpečnost státu v případě přijetí mimořádných bezpečnostních opatření. Naším úkolem by bylo zajistit ochranu a obranu jaderné elektrárny. V rámci tohoto cvičení jsme si s rotou aktivních záloh prověřili povolání a nástup vojáků, plánování ochrany a obrany, systém velení a řízení ve spolupráci s ostatními složkami bezpečnostních sborů a připravenost jednotky aktivní zálohy na možné scénáře napadení a incidenty,“ uvedl za aktivní zálohy řídící cvičení, ředitel Krajského vojenského velitelství České Budějovice, plukovník generální štábu Jiří Tršo.

Vedle armády hraje důležitou roli při ochraně Jaderné elektrárny Temelín také policie. Její stálou přítomnost v jihočeské elektrárně v minulosti ocenili i mezinárodní odborníci na fyzickou ochranu jaderných zařízení. Do cvičení se zapojily dvě desítky policistů včetně speciální policejní jednotky, eskortního oddělení, ale také operační důstojníci a pracovníci krizového řízení. „Jaderná elektrárna a její ochrana je jednou z hlavních priorit jihočeské policie. K tomuto úkolu přistupujeme velmi odpovědně a všechna realizovaná cvičení, včetně dnešního, jsou toho důkazem. Důležitá část cvičení také prověřila nastavenou vzájemnou komunikaci i rozdělení úkolů,“ řekl jihočeský krajský policejní ředitel brigádní generál Luděk Procházka.

Temelín patří mezi nejpřísněji střežené objekty v zemi. Vedle policie, armády a dalších bezpečnostních složek a státních dozorných orgánů se o bezpečnost a ochranu jaderné elektrárny starají především zaměstnanci ČEZ, ale i odolné fyzické bariéry, řada špičkových detekčních systémů i smluvní bezpečnostní agentura. A v případě vnější hrozby by se vše ještě zpřísňovalo. ČEZ by přitom přijímal opatření uvnitř elektrárny. „Prioritou by bylo ochránit personál elektrárny a zajistit elektrárnu tak, aby odolala útoku, neohrozila okolí a plnila smysl své existence, tzn. vyráběla elektřinu.

V nejpřísnějším režimu bychom elektrárnu uzavřeli a uvnitř by zůstalo pouze několik desítek lidí zajišťující její bezpečný provoz. Krajní variantou by bylo i odstavení bloků. Ochrana okolí elektrárny a vzdušného prostoru je za každé situace v odpovědnosti armády a policie. My bychom jim poskytovali součinnost, a především logistické zázemí,“ konstatoval Daniel Rous, bezpečnostní ředitel ČEZ.

Vedle komplexního cvičení všech složek Safeguard, cvičí ČEZ ochranu temelínské elektrárny dvakrát ročně společně s policií, jednou měsíčně si reakce na nestandardní situace prověřuje sám.

V rámci elektrárny se do cvičení Safeguard 2023 zapojila téměř stovka specialistů, účastnily se pracovníci ostrahy a byl svolán i havarijní štáb elektrárny Temelín. Na běžný provoz elektrárny nemělo cvičení vliv. Další komplexní cvičení všech složek Safeguard proběhne příští rok v Jaderné elektrárně Dukovany. Do Temelína se vrátí za dva roky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …