ČEZ Teplárenská je na startu o křišťálový hatrick

13.03.2015 12:50

Do užší nominace 13. ročníku soutěže Projekty roku v soustavách zásobování teplem a chladem, kterou pravidelně vyhlašuje Teplárenské sdružení ČR, bylo za rok 2014 do čtyř kategorií vybráno celkem 12 projektů.

ČEZ Teplárenská je na startu o křišťálový hatrick
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Jejich obecným přínosem je zvýšení účinnosti využití primárních energií a využití obnovitelných zdrojů energie, snížení spotřeby paliv a emisí skleníkových plynů a zajištění efektivního zásobování teplem pro byty, průmysl, služby a další odběratele. Své želízko v ohni má opět i ČEZ Teplárenská, a. s., ze Skupiny ČEZ. Pokud uspěje, získá již třetí křišťálový komín v řadě za sebou.

„ČEZ Teplárenská je nominována na Projekt roku 2014 za loňské připojení lokalit Lázně, Šanov a Prosetice v Teplicích na centrální zásobování teplem, což ve finále obnáší snížení emisí a nákladů na teplo v tomto lázeňském městě. Projekt spadá do kategorie s názvem Rozvoj soustav zásobování teplem,“ říká Pavel Kaufmann, tiskový mluvčí Teplárenského sdružení ČR, které za loňský rok zaznamenalo celkem 37 realizovaných významných projektů v českém teplárenství. „Do užší nominace jich bylo vybráno dvanáct, a to tři v každé kategorii. Kromě již výše uvedené jsou to dále: Snížení tepelných ztrát, přechod na efektivnější horkovodní rozvody; Rozvoj a využití kombinované výroby elektřiny a tepla a obnovitelných zdrojů energie a Snižování emisí znečišťujících látek ovzduší. Zvláštní kategorii tvoří Počin roku v soustavách zásobování teplem a chladem, ten byl vybrán napřímo jeden.“

Připojení lázeňských domů Beethoven, Císařských a Sadových lázní a lokalit Šanov a Prosetice v Teplicích na centrální zásobování teplem realizovala ČEZ Teplárenská ve dvou etapách. Nejdříve byly na parovodní rozvod napojeny Lázeňské domy Beethoven, kde byla zřízena nová parovodní přípojka do nově budované výměníkové stanice. Z ní už ovšem vede horkovod k dalším lázeňským objektům, jako jsou například Císařské lázně a Sadové lázně, a dále Mlýnskou ulicí do lokalit Prosetic a Šanova. Následně proběhly v lázeňských domech úpravy předávacích stanic, aby byly připraveny na přechod na horkovod.

„Na první etapu ukončenou v květnu 2013 ihned navázala druhá, která obnášela výstavbu horkovodu a v lokalitě Šanov napojení odběrných míst: SBD Mír, obytné domy v Potěminově a Jankovcově ulici, plavecká hala a ZŠ u Nových lázní. V případě lokality Prosetice jde o panelové domy OSBD Teplice, Městské bytové domy – Teplice, MŠ na Spojce a další drobné odběratele. V obou případech se jedná o odběratele, kteří dříve byli napojeni na stávající a již dosluhující plynové kotelny. Hlavní páteřní rozvod pro lokalitu Prosetice proto vede do objektů současných plynových kotelen, v nichž jsou zřízeny dílčí horkovodní přípojné stanice s napojením na stávající rozvody. Nově byly na centrální zásobování teplem napojeny také Nové lázně, Kamenné lázně a Lázeňský dům Jirásek,“ dodal Pavel Šušák, technický ředitel ČEZ Teplárenské.

Společnost přitom není v získávání ocenění od Teplárenského sdružení ČR žádným nováčkem. Již v roce 2010 byl nejvyšší známkou oceněn severomoravský projekt „Vyvedení tepla z Elektrárny Dětmarovice a nová soustava zásobování teplem v Bohumíně“. Ten zároveň patřil i mezi oceněné projekty desetiletí 2001 – 2010, kdy skončil na 2. místě v hlasování novinářů, na 2. místě v hlasování veřejnosti a na 3. místě v hlasování odborníků.

„Předloni jsme pak získali křišťálový komín za Projekt roku 2012, konkrétně za realizaci napojení města Bíliny na dálkové vytápění z Elektrárny Ledvice a vloni k němu přibyl další za teplofikaci města Ledvice prostřednictvím centrálního zásobování teplem ze stejné elektrárny. Ta hraje svou roli i v případě Teplic, neboť hlavním důvodem projektu bylo snížení nákladů na dodávky tepla vyráběného v nedaleké Elektrárně Ledvice. Vzhledem k tomu, že centrální zásobování teplem nahradilo stávající plynové kotelny, je významným doprovodným efektem snížení emisí NOx o zhruba 1,7 tuny a emisí CO o 0,44 tuny ročně,“ uvedl Vladimír Gult, předseda představenstva ČEZ Teplárenská, a. s.

Samozřejmě, že třetí křišťálový komín v řadě by s radostí uvítal. „Byl by to pochopitelně další důkaz toho, že využívání vysoce účinné kombinované výroby elektrické a tepelné energie v odsířených elektrárnách Skupiny ČEZ, v nichž se dodržují přísné ekologické a hygienické normy, je v případě centrálního zásobování teplem správně zvolený směr,“ uzavřel Vladimír Gult. Napjatě přitom očekává, zda stane 21. dubna během Dnů teplárenství a energetiky v Hradci Králové na vyhlašovacím pódiu, z něhož pak odejde s třetím křišťálovým komínem v ruce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

22:04 Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

Česká obchodní inspekce v průběhu minulého roku kontrolovala, zda nedochází ze strany obchodníků k d…