ČEZ: Tisícovka mečíků provoněla kulturní dům v Neznašově

16.08.2022 9:27 | Komerční článek

V pořadí už pátá mezinárodní výstava mečíků, která se po dvou letech znovu vrátila díky podpoře Jaderné elektrárny Temelín do Neznašova na Českobudějovicku, opět potvrdila, že je obrovským návštěvnickým hitem.

ČEZ: Tisícovka mečíků provoněla kulturní dům v Neznašově
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Tisícovka exemplářů různých odrůd gladiol z USA, Kanady, České republiky, Slovenska, Litvy, Moldávie, Ruska a Holandska, doslova proměnila zdejší kulturní dům v kvetoucí zahradu. „Předchozí ročníky měly mezi veřejností mimořádný ohlas. Počet návštěvníků se podle našich odhadů pravidelně vyrovnává počtu vystavených květin, což je něco okolo tisícovky. Přesná čísla nemáme, protože díky podpoře temelínské elektrárny je na výstavu vstupné zdarma,“ uvedl starosta Všemyslic Karel Tůma.

Dvoudenní akci uspořádal ve dnech 13. a 14. srpna Obecní úřad Všemyslice se sídlem v Neznašově na Českobudějovicku spolu se specializovanou organizací Gladiris Českého zahrádkářského svazu (ČZS) a Skupinou ČEZ v rámci projektu Oranžový rok v okolí Jaderné elektrárny Temelín. Prezentaci květin doplnily také lilie pěstitele Pavla Nejedla z Lovčic u Chlumce nad Cidlinou, orchideje Pavla Roubína z Jílovic na Českobudějovicku a jiřiny organizátora výstavy Dušana Slošiara, Zdeňka Šourka ze Smilovic v Polabí a Miloše Krumpla z Chýnova na Táborsku. „Patrně málokdo by předpokládal, že v malé obci kousek od elektrárny se uskuteční takto významná mezinárodní akce. Je to nádherná a voňavá podívaná,“ konstatovala Jitka Lhotská z Útvaru komunikace Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ.

Anketa

Půjdete volit do Senátu?

hlasovalo: 14906 lidí

Zmiňovaná tisícovka se stala dílem náhody určitým symbolem výstavy, jejímž zakladatelem a garantem je uznávaný pěstitel gladiol a místopředseda Gladirisu Dušan Slošiar z Neznašova. Přibližně tolik odrůd mečíků přivezli k temelínské elektrárně vystavovatelé, přibližně tolik lidí navštívilo výstavu v roce 2014, 2016, 2018 i 2020 a zhruba tolik obyvatel mají Všemyslice spolu se svými místními částmi, Neznašovem, Slavěticemi, Všetečí a Bohunicemi.

V Neznašově letos prezentovalo své květiny osmnáct pěstitelů z České republiky a osm ze Slovenska. Hlavní cenu Grand Champion v kategorii „nejhezčí již běžně pěstovaný květ“ a pohár ředitele Jaderné elektrárny Temelín, si za odrůdu Růžová sonáta odvezl Milan Majtán z Žiliny, jeden z předních slovenských šlechtitelů mečíků, který se podílel na přípravě květinové výzdoby k bohoslužbě při loňské návštěvě Papeže Františka na Slovensku. Hodnocení se zúčastnil i předseda českého Gladirisu Petr Mimránek a jeho slovenský protějšek Teofil Zachar.

Grand Championem v kategorii „novošlechtění“, tedy za autorství nové, dosud nenamnožené odrůdy, se stal, stejně jako v roce 2020, Petr Šmída z Přepych u Opočna. „Nová odrůda gladioly „z jeho zahrádky“ nese jméno Patricia Ann. „Česká republika a Slovensko jsou dnes uznávanými světovými velmocemi v šlechtění a pěstování gladiol. Díky za to patří takovým šlechtitelům, jako je například právě Milan Majtán, Petr Šmída a další, kteří do Neznašova přivezli své výpěstky,“ zdůraznil Slošiar.

Organizace Gladiris sdružuje již více než 50 let amatérské i profesionální šlechtitele mečíků, kteří kříží holandské odrůdy s americkými. V současné době má zhruba 140 členů z České republiky, Slovenska a Polska.

Obec Všemyslice se nachází v okrese České Budějovice, zhruba čtyři kilometry západně od Týna nad Vltavou. V jejích pěti místních částech, Bohunicích, Neznašově, Slavěticích, Všemyslicích a Všeteči, žije v současné době přibližně 1100 obyvatel. Sídlo Obecního úřadu Všemyslic je v Neznašově, dnes největší z těchto pěti obcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…