ČEZ: Děti odstavily jaderný reaktor

11.08.2022 10:23 | Komerční článek

Netradiční zážitek připravili v Temelíně pro děti svých zaměstnanců. Ty si totiž mohly na simulátoru samy odstavit jaderný reaktor. Manipulace, která se poštěstí pouze pár lidem v České republice, byla součástí programu letního příměstského tábora v Jaderné elektrárně Temelín.

ČEZ: Děti odstavily jaderný reaktor
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Netradiční benefit připravili energetici ve třech termínech pro děti svých zaměstnanců. Celkově se ho zúčastnila devadesátka dětí ve věku od 3 do 15 let.

Pomoci zaměstnancům s hlídáním dětí a současně umožnit poznat zaměstnání svých rodičů. To jsou hlavní motivy, které vedou ČEZ k pořádání dětského příměstského tábora. Ve třech týdenních turnusech se ho letos zúčastnila devadesátka dětí. „Letní prázdniny pro nás patří k nejnáročnější části roku. Běží odstávka a naši pracovníci i dodavatelé jsou hodně vytížení, řada z nich má omezený prostor pro vybrání dovolené. Proto se snažíme zaměstnancům s menšími dětmi pomoci s jejich hlídáním,“ říká Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

Anketa

Mají Babišovi odpůrci právo narušovat pokřiky či silnější formou jeho mítinky?

6%
91%
hlasovalo: 37563 lidí

O netradiční benefit je mezi zaměstnanci velký zájem. Kapacita tábora byla naplněna už půl roku před jeho začátkem. Pro velký zájem letos navíc energetici přidali ještě třetí turnus. Nakonec tak do Infocentra Jaderné elektrárny Temelín mohli děti vozit všichni zájemci.

A spokojeny byly i samotné děti. „Jsem tady potřetí a moc se mi tu líbí. Mám tady už kamarády, se kterými jsem tu byl minulý rok a jindy se nevidíme,“ říká devítiletý Kristiánek Průka.

Pětiletou Elišku Pokornou zaujalo prostředí simulátoru. „Líbí se mi tady všechny ty světýlka,“ poukázala Eliška na stovky prosvětlených tlačítek.

Organizátoři pro děti připravili pestrý program. Vedle spousty her je čekaly i výlety do ZOO, na zámek Hluboká nad Vltavou nebo třeba kopání a setkání s dalšími dětmi z jiných táborů. Zkušený záchranář dětem ukázal, jak dávat první pomoc, temelínští hasiči jim představili svoji techniku a připravili pěnovou koupel.

„V tomto týdnu jsme se věnovali spíše pohybovým hrám. Měli jsme opičí dráhu, přenášení, ale i hry s jemnou motorikou. Děti rády navlékají různé korálky, které mohou vzít rodičům domů, takže udělají radost nejdřív sobě a pak i rodičům,“ uvedla Kateřina Staňková, vedoucí tábora.

Jaderný příměstský tábor probíhá i v dukovanské elektrárně. Zde se ho ve dvou turnusech zúčastnila padesátka dětí.

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 9,7 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Informace z JE Temelín 11. 8. 2022

První blok je v provozu. Druhý blok je v odstávce pro výměnu paliva. Pomocné systémy elektrárny pracují podle provozní potřeby bloků.

Informace o parametrech na 1. bloku:

  • blok je v provozu
  • výkon turbogenerátoru – 1081 MWe
  • výroba elektřiny od začátku roku: 4 377 763 MWh

Informace o parametrech na 2. bloku:

  • blok je odstaven
  • výkon turbogenerátoru – 0 MWe
  • výroba elektřiny od začátku roku: 5 284 307 MWh

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…