1. pololetí v elektromobilitě: Odběry na stojanech ČEZ vzrostly v Olomouckém kraji o 16 procent

11.08.2022 19:43 | Komerční článek

Tisíce nových elektromobilů na českých silnicích a desítky dalších postavených stanic v síti ČEZ – to jsou hlavní hnací motory pro letošní dynamický nárůst odebírané zelené elektřiny v největší domácí síti veřejných dobíjecích stojanů. Ta v 1. pololetí dodala 2,1 milionu kWh, o téměř půl milionu více než loni.

1. pololetí v elektromobilitě: Odběry na stojanech ČEZ vzrostly v Olomouckém kraji o 16 procent
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

V Olomouckém kraji elektromobily odebraly za pololetí 75 580 kWh oproti loňským pololetním 65 151 kWh, což znamená nárůst o 16 procent. Elektromobilisté nejvíce využívali olomoucké stojany u McDonald´s a před prodejnou Samohýl Motors, ale také u Kauflandů v Jeseníku a Zábřehu.

„Trend je jasný, elektromobily v České republice začnou přibývat po desítkách tisíc ročně a veřejná dobíjecí infrastruktura na to musí být připravena. Nám se letos daří držet rychlé tempo výstavby a zahušťování veřejné sítě po celé zemi. V místech s vysokou frekvencí dopravy a poptávkou po rychlém dobíjení budeme pokračovat ve výstavbě stanic s výkony nad 150 kW, a díky rychlejšímu dobíjení tak šetřit čas řidičů. Těm navíc díky certifikaci původu elektřiny z obnovitelných zdrojů garantujeme odběr skutečně bezemisní energie,“ říká místopředseda představenstva a ředitel divize obchod a strategie Pavel Cyrani.

Anketa

Mají Babišovi odpůrci právo narušovat pokřiky či silnější formou jeho mítinky?

6%
91%
hlasovalo: 37563 lidí

Při využívání sítě se uživatel před dobíjením identifikuje RFID kartou nebo pomocí aplikace FUTUR/E/GO. Ta dokáže dobít elektromobil pomocí mobilního telefonu, vyhledat nejbližší dobíjecí místo a aktuální dobu dojezdu nebo ukázat momentální obsazenost jednotlivých stojanů.

ČEZ nyní provozuje 447 nabíjecích stojanů, si v rámci vize Čistá Energie Zítřka vytyčil do roku 2025 dosažení hranice 800 provozovaných stojanů. Letos očekává výrazné překročení 4 milionů kWh odebrané energie a čísla za 1. pololetí zatím tuto prognózu potvrzují. Více než 80% sítě ČEZ dnes tvoří rychlodobíjecí stojany o výkonu 50 kW, které umožňují nabíjet všechny typy elektromobilů a doplnit většinu kapacity jejich akumulátorů v řádu desítek minut. Celkový instalovaný výkon dobíjecích bodů v síti ČEZ činí přes 27 tisíc kW, což je např. ekvivalent středně velké vodní elektrárny zásobující bezemisní elektřinou domácnosti 65tisícového města.

Veřejné dobíječky ČEZ řečí čísel:

  • V nabídce dobíjecích stojanů pro e-auta si ČEZ na českém trhu dlouhodobě udržuje zhruba 50% podíl. Více ZDE.
  • Každá z 448 stanic představuje dva dobíjecí body, takže síť může v jednom okamžiku dodávat ekologickou energii do baterií 896 elektromobilů.
  • Letos od ledna do června řidiči absolvovali 125 934 dobíjení u stanic ČEZ. Bylo to o 23,8 % více než 101 736 „tankování“ v prvním pololetí 2021.
  • Zatímco průměrný odběr elektřiny při jednom „tankování“ činil loni 15,5 kWh, letos se vyšplhal na 16,6 kWh. Řidiči se tak pro své cesty opět zásobili větším objemem energie, vliv měla i stoupající kapacita baterií elektromobilů u nových typů. 
  • Nejvytíženější stanice sítě s odběry nad 22 tisíc kWh se nacházejí v Praze a Středočeském kraji a u hlavních dálničních tahů na D1, D10 a D11.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

13:21 Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

V pondělí 22. dubna 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo zasedání Bezpečnostní rady státu. Mezi …