ČOI: V červnu nevyhověly dva kontrolované vzorky LPG

16.08.2021 19:35

Česká obchodní inspekce kontrolovala v červnu tohoto roku jakost pohonných hmot. Odebrala 195 vzorků a stanoveným jakostním požadavkům nevyhověly dva vzorky LPG.

ČOI: V červnu nevyhověly dva kontrolované vzorky LPG
Foto: coi.cz
Popisek: Česká obchodní inspekce - logo

Česká obchodní inspekce prováděla na čerpacích stanicích v celé ČR kontrolu jakosti pohonných hmot. Celkem v červnu odebrala 195 vzorků a stanoveným jakostním požadavkům nevyhověly 2 vzorky pohonných hmot - LPG.

V celkovém hodnocení a porovnání jakosti odebraných vzorků pohonných hmot v červnu oproti květnu bylo zaznamenáno zhoršení z 0,4 % na 1,0 % v počtu nevyhovujících vzorků, jelikož v květnu nevyhověl jeden odebraný vzorek.

Vzorky FAME, směsné motorové nafty, motorové nafty B10, motorové nafty s vysokým obsahem FAME, parafinické motorové nafty, bio-CNG, LNG a bio-LNG, vzhledem k vývoji na trhu s pohonnými hmotami nebyly v červnu odebrány.

tabulka

Automobilové benziny
V souvislosti s opatřeními přijatými v důsledku pandemie Covid-19 a s ohledem na stav zásob automobilových benzinů u výrobců, distributorů a na čerpacích stanicích toleruje Česká obchodní inspekce v období do 30. června 2021 hodnotu tlaku par v rozmezí hodnot 45-70 kPa a takové motorové benziny považuje z hlediska tohoto parametru za nezávadné.

LPG
V měsíci červnu 2021 Česká obchodní inspekce odebrala a kontrolovala celkem 25 vzorků LPG. Z tohoto počtu odebraných a kontrolovaných vzorků nesplnily 2 vzorky jakostní požadavky příslušné technické normy. Kontrolované vzorky LPG nevyhověly v jakostním parametru „síra“, kdy naměřená hodnota tohoto jakostního parametru byla v jednom případě 57,1 mg/kg, v druhém případě při opakovaném kontrolním odběru 65,0 mg/kg (maximální hodnota při zahrnutí nejistoty měření 31,1 mg/kg). Zbývající kontrolované a analyzované vzorky LPG splnily jakostní parametry stanovené technickou normou ČSN EN 589 – Motorová paliva – Zkapalněné ropné plyny (LPG) – Technické požadavky a metody zkoušení v souvislosti s požadavky vyhlášky 516/2020 Sb., o požadavcích na pohonné hmoty a provedení některých dalších ustanovení zákona o pohonných hmotách.

Biopaliva v pohonných hmotách
Ve sledovaném období byl kontrolován obsah methylesterů mastných kyselin u 92 vzorků motorové nafty. Obsah ethanolu v motorových benzinech byl zkontrolován u 75 vzorků. Laboratorními rozbory nebylo zjištěno překročení přípustné horní hranice obsahu biosložek u odebraných vzorků sledovaných motorových paliv.

Uložená opatření

Česká obchodní inspekce v červnu 2021 uložila v jednom případě zákaz prodeje pohonných hmot, které nesplňovaly požadavky na jakost a složení stanovené prováděcím právním předpisem, zvláštními právními předpisy a českými technickými normami. Opatření bylo vydáno na 3 975,00 l pohonných hmot v hodnotě 54 060,00 Kč.

Výsledky kontroly jakosti pohonných hmot podle inspektorátů:

tabulka

Legenda: OD = odebráno, N = nevyhověl

Monitoring a sledování jakosti pohonných hmot červen 2021 ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…