Konec „podvodu na voliče“. Už je jasné, že EU nepovede ten, komu dáte hlas

28.04.2024 22:45 | Monitoring

Evropští konzervativci a reformisté (ECR) po zkušenostech z minulých eurovoleb míní, že je „zbytečné“, aby jejich kandidát na šéfa Evropské komise kandidoval v červnových volbách. „Letos už je to jen podvod na voliče,“ myslí si europoslanec Jan Zahradil (ODS). Poukazuje, že ačkoli v minulých volbách u evropských voličů uspěl lidovecký lídr Manfred Weber, stejně se do čela Komise nakonec místo něj dostala Ursula von der Leyenová.

Konec „podvodu na voliče“. Už je jasné, že EU nepovede ten, komu dáte hlas
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Europoslanec Jan Zahradil (ODS).

Anketa

Jste rádi, že v USA prošel balík pomoci pro Ukrajinu?

6%
92%
hlasovalo: 27077 lidí
Evropští konzervativci a reformisté (ECR) se usnesli, že v červnových volbách do Evropského parlamentu nepostaví svého hlavního kandidáta, jelikož jde dle nich již o „zbytečný“ proces. Poukazují přitom na proces tzv. „spitzenkandidátů“, který stojí na tom, že si do svého čela před evropskými volbami staví jednotlivé frakce v Evropském parlamentu lídra, jehož chtějí  jako nového předsedu Evropské komise.

Právě tento proces totiž podle některých názorů postrádá jakýkoliv smysl, jelikož po minulých eurovolbách nakonec do čela Evropské komise nešel jejich vítěz, nýbrž Ursula von der Leyenová, a to přesto, že nevedla žádnou kampaň.

„Tím, že ECR odmítá nominovat kandidáta na nejvyšší post, vysílá silný signál, že strana zůstává věrná své linii, že nikdy nebyla pro systém ‚spitzenkandidátů‘,“ komentovala strana s poukazem, že vlastní strana von der Leyenové, Evropská lidová strana (EPP), tento proces prosazovala, aby se od něj nakonec sama odklonila.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec
Europoslanec Jan Zahradil (ODS), který v roce 2019 kandidoval jako „spitzenkandidát“ evropských konzervativců, před několika dny uvedl, že plně podporuje rozhodnutí „tentokrát do toho nejít“. „Je to pouze nadbytečné cvičení Evropského parlamentu na protahování svalů, které jde nad rámec smluv, snažící se převálcovat Radu,“ zmínil.

Posléze Zahradil dodal, že konstrukce procesu „spitzenkandidátů“ se „zcela zhroutila jmenováním von der Leyenové (místo vítěze voleb Webera) do čela Komise“. „Letos už je to jen podvod na voliče,“ míní.

Zahradil tak narážel na to, že přestože minulé eurovolby dlouholetý vůdce lidovecké frakce Manfred Weber vyhrál, nakonec se do čela Evropské komise dostala Ursula von der Leyenová, kterou do funkce navrhla Evropská rada, tvořená lídry členských zemí EU.

Podle serveru Euronews se předpokládá, že v červnových volbách ECR získá přibližně 75 křesel, tedy o sedm více než má v současnosti, a to díky popularitě italské strany Bratři Itálie (Fratelli d'Italia) tamní premiérky a šéfky ECR Giorgie Meloniové. Evropští lidovci dle serveru nevyloučili možnou dohodu o spolupráci s ECR v příštím volebním období, avšak otázkou má být tato spolupráce v případě, že by ECR přijala do svých řad maďarské europoslance ze strany Fidesz Viktora Orbána, jelikož právě to prý je pro EPP krok za „červenou linií“.

Meloniová během úterního zasedání konzervativců prohlásila, že cílem jejich strany má být „bránit naše národy před pokusy zbavit je pravomocí“. „Naší mantrou je ‚dělat méně, dělat lépe‘,“ řekla. Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki pak zdůraznil, že Evropu tvoří národy a že ECR „odmítá posun k superstátu s hlavním městem v Bruselu“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

O Vrběticích máte jasno

Paní Pekarová Adamová, případ byl odložen, tj. že se nepodařilo získat důkazy o spáchání tr. činu. A pokud je to jinak, proč příslušné orgány nezahájily tr. stíhání, trestní stíhání v nepřítpmnosti, nebo žádaly vydání atd.O vině rozhoduje soud, nikoliv policie nebo BIS. mŮŽETE MI PROSÍM ODPOVĚDĚT.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Zazdít tu bandu, jak kardinály při volbě papeže, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemravní bahno , 29.04.2024 6:40:35
a házet jim chleba s vodou. Ono by je to bruselské "nadčlověčenství" přešlo. K čemu to všechno je, když si tam nakonec banky a korporáty strčejí svého člověka, bez ohledu na interní pseudovolby. Viz Leynová místo Webera. Fašismus v pravé podstatě, ani za Mussoliniho nebyl v takové ryzí podobě, takový prorůst politiky, bankovních zájmů, korporátů a politických donátorů (Sereš) nebyl, co je lidská civilizace. Zbavit se toho hnusu! Co nejdřív!

|  9 |  0

Další články z rubriky

Tisíce Kč jen za procházku. Chorvati v létě pořádně přitlačí

8:44 Tisíce Kč jen za procházku. Chorvati v létě pořádně přitlačí

Chystáte se letos v létě do Chorvatska? Pak si připravte nemalý finanční obnos i v případě, že budet…