ČRo zve na první koncert na novém Steinwayi – hrají Jan Simon a Ivo Kahánek

18.12.2013 17:04

V pátek 20. prosince 2013 se od 19.30 hodin na stanici Český rozhlas Vltava uskuteční první živé vysílání, v němž bude účinkovat nový klavír zakoupený Českým rozhlasem do velkého orchestrálního Studia 1 v budově na Vinohradech.

ČRo zve na první koncert na novém Steinwayi – hrají Jan Simon a Ivo Kahánek
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Recitál dvou předních českých pianistů Jana Simona a Ivo Kahánka završí celodenní vysílací projekt Den klavíru. Publikum si může koncert přijít zdarma poslechnout do Studia 1, prostoru, v němž se natáčí klasická hudba, zkoušejí a nahrávají rozhlasoví symfonikové, a odkud se v přímých přenosech vysílají a budou vysílat komorní koncerty.

Jan Simon bude hrát skladby Fryderyka Chopina - nokturna, mazurky a Baladu F dur. Ivo Kahánek, jeho téměř o generaci mladší kolega, vítěz soutěže Pražského jara z roku 2004, připravil hudbu Domenica Scarlattiho, Sergeje Rachmaninova, Clauda Debussyho a 3. klavírní sonátu Sergeje Prokofjeva.

Právě Jan Simon, který je také ředitelem Centra uměleckých těles Českého rozhlasu, a Ivo Kahánek letos společně vybrali koncertní křídlo v hamburské centrále firmy Steinway and Sons. Klavír, který se od letošního podzimu zabydluje ve Studiu 1 Českého rozhlasu v Praze na Vinohradech, stál více než tři miliony korun. Patří tedy v republice do kategorie několika nejlepších, a proto i nejdražších špičkových koncertních nástrojů. 

V rámci vltavského vysílacího projektu nazvaného Den klavíru si mohou posluchači v pátek v 9 hodin ráno naladit reportáž Tomáše Černého z Hamburku nazvanou "Prosili bychom jednoho Steinwaye", která dokumentuje nesnadné rozhodování mezi šesti nástroji. Odpoledne mezi druhou a pátou hodinou (ve 14.45, 16.00 a 16.45 hodin) Tomáš Černý chystá tři živé vstupy ze Studia 1 přímo od nového klavíru, a to na téma "Jak se na něj hraje". Každý vstup obstará jiný klavírista ze sféry vážné i jazzové hudby.

 

Značka Steinway and Sons je mezi hudebníky uznávána jako příklad dokonalosti a záruka kvality. Má za sebou stošedesátiletou historii. Na jejím počátku byl německý stavitel klavírů Heinrich Engelhard Steinweg, který se svými pěti syny emigroval v roce 1850 do New Yorku. V Americe si poangličtil jméno na Henry E. Steinway a vypracoval se v oboru v čím dál víc respektovanou osobnost. Továrna na Manhattanu stojí od roku 1853. Obecně se uznává, že právě tato firma dala podstatnou podobu moderním klavírům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ÚOHS: Frutu Podivín kupuje společnost CE FMCG, ÚOHS fúzi povolil

7:02 ÚOHS: Frutu Podivín kupuje společnost CE FMCG, ÚOHS fúzi povolil

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil ve zjednodušeném řízení spojení soutěžitelů, v jehož dů…