Žádná náhoda. V ČT se bude útočit. Petr Žantovský tuší velké věci

30.03.2024 4:44 | Komentář

TÝDEN V MÉDIÍCH Generální ředitel České televize Jan Souček nikdy nebude mít příznivce v mainstreamu, protože je pro něj symbolem toho, že odešel Dvořák, a tudíž pro něj skončily Zlaté časy ve Spessartu. I proto je třeba vnímat rezignaci všech pěti členů Etického panelu ČT jako demonstrační akci zjevně namířenou proti stávajícímu řediteli. V pravidelném přehledu mediálních zajímavostí se Petr Žantovský věnuje i vyjádření šéfa Českého rozhlasu o jediné své výrazné chybě. Přitom dle mediálního analytika se René Zavoral dopustil chyby v tom, že se naopak nechal přitlačit ke zdi nátlakovou skupinou redaktorských kandrdasů.

Žádná náhoda. V ČT se bude útočit. Petr Žantovský tuší velké věci
Foto: Hans Štembera
Popisek: doc. Mgr. Petr Žantovský, Ph.D., mediální analytik

Na první pohled vcelku nenápadně vyhlíží zpráva o tom, že rezignovalo všech pět členů takzvaného Etického panelu České televize. „Došlo k tomu údajně na protest proti praktikám, požadavkům a nesouladu s názory generálního ředitele Jana Součka. V čem nesoulad spočívá? Jednak v tom, že Etický panel opakovaně a dlouhodobě hájí všechny přešlapy Václava Moravce včetně toho, kdy označil Václava Klause jako ‚Putinova gubernátora‘, což je za prvé lež a za druhé urážka. To by mělo spadat do působnosti Etického kodexu České televize, který je, pokud je mi známo, součástí pracovní smlouvy každého zaměstnance České televize. Etický panel se ovšem opakovaně za Moravce postavil, protože Moravec je zlaté tele, které se nesmí z obrazovek vymístit, protože by nastalo velké překvapení,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

Překvapení by nastalo z toho, že práci, jakou dělá Václav Moravec, umí někdo jiný. „A umí ji lépe, objektivněji, nepromítá do ní vlastní názory jako self-image show, je to veřejnoprávní novinář, což Václav Moravec už velmi dlouho není. Druhý údajný důvod rozpadu Etického panelu spočívá v problému s redaktorem Jiřím Hynkem, na kterého prasklo, že se paktoval zvláštním, ne zcela pochopitelným způsobem s aktéry kauzy IKEM, která je označována jako podvodná či korupční. Hynek to vysvětlil snahou ‚infiltrovat se do zmíněného prostředí‘. No, jestli žádost o neplacené volno v České televizi je z jeho strany, jak tvrdí, tak pokud by toto byl výsledek nějakého opravdu kvalitního investigativního žurnalismu, tak by to bylo jistě špatné. Ale proč by odcházel z vlastního popudu, kdyby měl čisté svědomí? No, ta kauza je prostě nejasná,“ uznává mediální analytik.

Odchodem Dvořáka skončily Zlaté časy ve Spessartu

Nemíní však kauzu soudit, ani není předmětem téhle glosy, neboť se chce zabývat tím, proč ona pětice rezignovala. „Její součástí byl bývalý rektor Vysoké školy ekonomické Richard Hindls, bývalý šéf Akademie věd Václav Pačes, bývalý ‚poradce asi 59 různých televizních funkcionářů‘, to trochu zlehčuji, ale každopádně letitý výzkumný pracovník v České televizi Nikolaj Savický, bývalý šéfredaktor ČTK Petr Holubec a novinář Petr Brod. Všechny je jmenoval předchozí ředitel Dvořák podle svého uvážení. Nebudu sahat řediteli Dvořákovi do jeho záměrů a nevím, co čím sledoval, a nebudu to hodnotit. Faktem je, že tahle demonstrační akce je zjevně namířena proti stávajícímu řediteli. Určitě není náhodná, určitě nevznikla z náhlého popudu ‚pěti statečných‘, ale je to součást připraveného boje. Vidím v tom dělostřeleckou přípravu před dalším útokem na Jana Součka,“ přiznává Petr Žantovský.

Považuje za chybu, že Jan Souček slíbil mnoha lidem i veřejnosti, že se bude chovat veřejnoprávně, že dá ve vysílání slovo i jiným názorovým proudům, a toto slovo neplní. „Tím samozřejmě ztrácí příznivce v alternativním prostředí. A příznivce v mainstreamu, v tom původním českotelevizním prostředí, nemá a nikdy mít nebude, protože pro ně je symbolem toho, že odešel Dvořák, a tudíž jim skončily Zlaté časy ve Spessartu, což byl ten slavný německý film. Je to součást tichého boje, nechci říci spiknutí, nejsem spiklenec teoretik ani praktik, ale součást přípravy na další boj proti Součkovi. Myslím, že by Souček měl udělat jednu věc: začít plnit všechny své sliby, a to navzdory tomu, že se to nebude spoustě lidi na ‚Kavkách‘ líbit, navzdory tomu, že sklidí z mainstreamu velkou porci mediální nenávisti, a navzdory tomu, že si tím zkomplikuje život,“ doporučuje mediální odborník.

Plnění slibů je to, co v České televizi už desítky let neplatí

Vždyť to musel vědět, že život ředitele České televize nebude jednoduchý, už když do toho šel. „Měl za sebou docela dlouhou praxi z vedoucí funkce v Brně, tak věděl, co ho čeká. Plnění slibů je to, co v České televizi už několik desítek let neplatí. A on měl příležitost tenhle Rubikon překročit a sliby začít plnit. Přeji mu hodně pevné nervy, odvahu, trpělivost a skutečnou snahu plnit své sliby. Jinak se stane jenom dalším podzimním králem, jako byl Jiří Balvín nebo jiní podobní, a nebude to k ničemu dobré. Pak tam nastoupí ještě nějaký větší sekerník, než bylo předchozí vedení, a můžeme ji potom opravdu zavřít. Jen za ni budeme všichni pořád platit, včetně majitelů mobilů, laptopů a kdečeho, ačkoli se půlka Evropy baví o tom, že si koncesionářské poplatky zruší. U nás ne, u nás jdeme proti proudu, jsme zase papežštější než papež sám. Jan Souček to má v rukou, je to na něm,“ zdůrazňuje Petr Žantovský.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

SOSP bude jen další slouha moci, jako Moravec, Dvořák, etický panel, KRIT, atd. Debilizátor ČT nepouštět, ohrožuje duševní zdraví. , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusefuki , 30.03.2024 8:12:09

|  5 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…