ČSÚ: Česká ekonomika ve 2. čtvrtletí zrychlila

21.09.2015 9:06

České ekonomice se daří. Vyplývá to z nejnovější analýzy Českého statistického úřadu. Ta potvrdila, že růst národního hospodářství ve druhém čtvrtletí byl dokonce rychlejší než v silném prvním kvartálu. Pololetní výsledky ukázaly, že podle dostupných dat byl meziroční růst HDP druhý nejvyšší v EU.

ČSÚ: Česká ekonomika ve 2. čtvrtletí zrychlila
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Faktorů, které ovlivnily dobrý výsledek ekonomiky, je více. „Zlepšuje se situace na trhu práce, klesá míra nezaměstnanosti a rostou mzdy. Posílila i investiční aktivita. Přetrvávají pozitivní očekávání na straně domácností a firem. A ve prospěch růstu ekonomiky působil také výsledek zahraničního obchodu, poprvé po dvou čtvrtletích,“ shrnuje Iva Ritschelová, předsedkyně Českého statistického úřadu (ČSÚ). Růst HDP zrychlil z +4,0 % na +4,4 % v meziročním vyjádření. V úhrnu za celé pololetí tak tuzemská ekonomika vzrostla o 4,2 %. Vyšší tempo růstu vykázala naposledy v předkrizovém období, resp. ve druhé části roku 2007. V porovnání s 2. pololetím loňského roku vzrostl HDP o 3,2 %. To je vůbec největší přírůstek mezi dvěma po sobě jdoucími pololetími od roku 2006.

K hlavním zdrojům růstu ekonomiky patřily ve 2. čtvrtletí investice, které meziročně stouply o 5,9 %, tedy nejdynamičtěji od počátku roku 2008. „Z velké části se však jednalo o důsledek mimořádných vlivů. Zatímco na straně vládních institucí šlo zejména o dočerpávání peněz z fondů EU, v případě nefinančních podniků lze hovořit o tom, že loni dosáhly vysokých zisků a začaly je ve vyšší míře využívat k investičním účelům,“ doplňuje Drahomíra Dubská z oddělení svodných analýz ČSÚ.

Růst hrubé přidané hodnoty byl podle dostupných dat nejvyšší v Evropské unii. Ve 2. čtvrtletí 2015 činil meziročně +3,8 %. „Téměř z poloviny k tomuto růstu přispěl zpracovatelský průmysl, stejnou měrou pak i objemově významné služby. Po období dlouhého útlumu se ale dařilo i stavebnictví, a to především zásluhou realizace veřejných investic,“ poznamenává Jiří Kamenický z týmu analytiků ČSÚ.

V neposlední řadě se stav ekonomiky pozitivně odrazil na trhu práce. Obecná míra nezaměstnanosti klesla z lednových 5,9 % na červnových 5,1 %. Zvýšil se počet volných pracovních míst. Nárůst zaměstnanosti v pojetí národních účtů se prolínal celou ekonomikou, meziročně méně osob pracovalo ve 2. čtvrtletí jen v peněžnictví a pojišťovnictví, v průmyslových odvětvích (mimo zpracovatelský průmysl) a ve stavebnictví. „Navíc platí, že zatímco zaměstnanců přibývá, počty sebezaměstnaných se snižují. Příčina může být v přesunu části pracujících ze švarcsystému zpět mezi klasické zaměstnance, ale i ve snaze sebezaměstnaných přejít do jistějších zaměstnaneckých poměrů“ uvádí Lukáš Kučera, analytik ČSÚ.

Více informací naleznete v dnes publikované analýze Vývoj ekonomiky České republiky v 1. pololetí 2015, event. v článku Skutečné faktory růstu české ekonomiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

11:44 ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

Češi v roce 2023 denně spotřebovali v průměru téměř 87 litrů vody, což bylo o zhruba tři litry méně …