ČVUT bude v roce 2020 hostit prestižní evropskou konferenci o vzdělávání architektů

18.12.2018 7:34

Evropská asociace pro architektonické vzdělávání (EAAE) vybrala na svém listopadovém zasedání Řídícího výboru pražskou Fakultu architektury ČVUT jako pořadatele své evropské konference architektonických škol.

ČVUT bude v roce 2020 hostit prestižní evropskou konferenci o vzdělávání architektů
Foto: ČVUT
Popisek: ČVUT, logo.

Tématem pro rok 2020 je vzdělávání architektů, urbanistů a krajinářských architektů. Akce se uskuteční v Praze ve dnech 26. až 29. srpna 2020.

Konference s názvem Nové dimenze se zaměří především na reflexi zvětšování měřítka a prolínání disciplín v praxi a vzdělávání architektů, urbanistů a krajinářských architektů. Děkan Fakulty architektury ČVUT prof. Ing. arch. Ladislav Lábus, hon. FAIA, k zaměření konference říká: „Stojíme na prahu nové dimenze naší profese, kdy se zvětšuje měřítko našich zásahů a vlivů na prostředí a je nutné se na naši práci a vzdělání podívat komplexněji, z hlediska prolínání disciplín.“

Fakulta architektury ČVUT zohledňuje prolínání disciplín architektů, urbanistů a krajinářských architektů ve svých vzdělávacích programech a ráda by na toto téma diskutovala a sdílela své zkušenosti s ostatními evropskými školami architektury. Pořadatelství je pro fakultu vynikající příležitostí se zviditelnit a aktivně se podílet na diskurzu o architektonickém vzdělávání v Evropě.

Do Prahy v srpnu 2020 přijede přibližně 150 hostů z evropských škol poskytujících vzdělávání v oblasti architektury, kteří budou diskutovat o těchto klíčových tématech:
Role architekta: jak ovlivňují nové rozměry environmentálních a sociálních problémů naše chápání role architekta ve společnosti a proces návrhu,
Princip univerzálnosti: jak lze zachovat princip univerzálnosti architektonického vzdělávání v kontextu rostoucí složitosti naší společnosti,
Překrývání profesí: jak by architektonické vzdělávání v prostředí překrývajících se povolání mělo připravit studenty na nové dimenze naší profese.

Rostoucí kapacita a intenzita našich současných možností, jak měnit svět, je doprovázená až bezbřehou komunikační propojeností společnosti ve fyzické i virtuální rovině. Vzdálenosti na Zemi se díky tomu zmenšují, ale problémy s tím spojené se naopak zvětšují. Globalizace přináší globální rozsah a formát problémů v makro i mikro měřítku, jako je oteplování, hospodaření s vodou, udržitelnost rozvoje měst i krajiny, rozvoj dopravy, migrace a asimilace atd., ve stále palčivější a neodbytnější podobě.

Toto zvětšování měřítka a prolínání disciplín v oblasti architektury, urbanismu a krajinářské architektury v současné praxi vyžaduje větší množství patřičně vzdělaných odborníků a je potřeba tyto požadavky promítnout do jejich současného vzdělávání. Jde o novou dimenzi architektonické profese.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …