ČVUT v Praze patří podle prestižního QS ranking mezi nejlepších 400 univerzit světa

11.06.2022 10:50 | Tisková zpráva

ČVUT v Praze dosáhlo dalšího historického úspěchu – poprvé za dobu měření univerzitních kvalit v prestižním žebříčku QS World University Rankings se dostalo do Top 400. Oproti loňsku si polepšilo o 25 míst a zaujalo 378. místo z letošního celkového počtu 2642 hodnocených univerzit.

ČVUT v Praze patří podle prestižního QS ranking mezi nejlepších 400 univerzit světa
Foto: ČVUT
Popisek: ČVUT, logo.

ČVUT v Praze zlepšuje své postavení v mezinárodním srovnání kontinuálně. Z českých univerzit si letos polepšilo nejvíce – a zároveň se zařadilo mezi nejlepších 400 univerzit světa. Podle percentilu tak patří do skupiny nejlepších 27 %. Ve všeobecném srovnání je ČVUT celorepublikově na třetí příčce, za UK a VŠCHT. Pouze ČVUT a VŠCHT se v žebříčku posunuly výš, ostatní česká vysoká učení si pohoršila.

„Jsem velmi potěšen a poctěn, že pokračuje vzestupná tendence ČVUT ve světovém žebříčku, a že jsme dosáhli historicky nejlepšího umístění – jsme na 378. místě z 2462 hodnocených škol. Poděkování patří všem kolegům, ať už zaměstnancům či studentům, protože bez nich a jejich talentu a nasazení by se ČVUT nikdy mezi první čtyři stovky univerzit nedostalo. Potvrdilo se, že nastoupený směr rozvoje mezinárodní spolupráce na významných projektech, internacionalizace výuky v bilingvním prostředí, zapojení ČVUT do významných univerzitních unií – např. EuroTeq –, provázanost výuky a praxe, ale například i zohledňování potřeb handicapovaných studentů je správný. Za excelentní školu jsme právem považováni i ve světovém srovnání,“ uvedl rektor ČVUT Vojtěch Petráček.

Žebříček zpracovává od roku 2004 poradenská společnost QS. Výsledky zahrnují šest kritérií, a to akademickou pověst, pověst u zaměstnavatelů, počty citací na akademického pracovníka, počty zahraničních pracovníků, počty zahraničních studentů a poměr mezi studenty a učiteli. Právě zde je letos ČVUT nejsilnější, když v tomto hodnocení obsadila univerzita 194. místo.

První dvě kritéria se vyhodnocují na základě celosvětového dotazníkového šetření mezi akademickými pracovníky a zaměstnavateli, citace se určují na základě údajů v databázi Scopus společnosti Elsevier. Zbylá kritéria jsou interní data univerzity.

ČVUT si také polepšilo v celosvětovém žebříčku QS Subject Rankings for Engineering and Technology, a to o 46 míst na 175. příčku. Na základě tohoto hodnocení je ČVUT univerzitou číslo 1 v ČR.

NA ČVUT nyní studuje přes 18 000 studentů, z toho více než 3000 cizinců.

Vývoj pořadí ČVUT v Praze podle žebříčku QS World University Rankings:

tabulka

Vývoj percentilu ČVUT v Praze podle žebříčku QS World University Rankings:

graf

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Rallye Rejvíz 2024

22:04 Policie ČR: Rallye Rejvíz 2024

Trénovali to, co se skutečně stalo.