Světový expert na kryptografii bude přednášet na Fakultě informačních technologií ČVUT

25.04.2022 14:21 | Tisková zpráva

Joan Daemen, belgický kryptolog a jeden ze dvou autorů světoznámé šifry AES/Rijndael používané pro zabezpečení dat, vystoupí exkluzivně na Fakultě informačních technologií ČVUT v Praze (FIT ČVUT). Přednáška s názvem kryptografie založená na permutacích proběhne dne 28. 4. 2022 od 16:30. Událost je určena pro širokou odbornou i laickou veřejnost se zájmem o moderní postupy v šifrování.

Světový expert na kryptografii bude přednášet na Fakultě informačních technologií ČVUT
Foto: ČVUT
Popisek: ČVUT, logo.

Joan Daemen je belgický kryptolog a společně s Vincentem Rijmenem spoluautor šifry AES/Rijndael, která je dnes nejpoužívanější šifrou zabezpečující data. Běžně se lze s touto šifrou setkat například při připojení k wi-fi nebo v internetovém bankovnictví, kdy se šifra stará o bezpečnost dat uživatele. Dnes je šifra známá především pod názvem AES, ale původní název Rijndael vznikl přesmyčkou jmen obou autorů. Již 20 let je v USA tato šifra federálním standardem a k zabezpečení svých dat ji běžně používá i americká Národní bezpečnostní agentura.

Joan Daemen ve své přednášce pohovoří o „hnutí odporu za očistu symetrické kryptografie“. Jeho snahou je v symetrické kryptografii prosadit kryptografické permutace a takzvané deck funkce, které by nahradily blokové šifry (mezi něž patří i AES). Kryptografie založená na permutacích je jednodušší a zároveň efektivnější než současná kryptografie postavená na blokových šifrách.

Přednášku Joana Daemena doplní od 18:00 profesorka Lejla Batina z Radboudovy univerzity v Nijmegenu v Nizozemí. Mezi její výzkumné zájmy patří kryptografické implementace, fyzické útoky a protiopatření. Ve své přednášce na FIT ČVUT s názvem Hluboké učení a fyzické útoky na vestavné systémy: Jak hluboko můžeme jít? se bude zabývat nedávnými poznatky o oboustranných vztazích mezi hlubokým učením a analýzou postranních kanálů a nastíní směry budoucího výzkumu.

Více informací naleznete na stránkách fakulty ZDE.

Anketa

Podporujete vládní výzvu k udávání tzv. dezinformací?

1%
97%
hlasovalo: 47595 lidí

České vysoké učení technické v Praze patří k největším a nejstarším technickým vysokým školám v Evropě. Podle Metodiky 2017+ je nejlepší českou technikou ve skupině hodnocených technických vysokých škol. V současné době má ČVUT osm fakult (stavební, strojní, elektrotechnická, jaderná a fyzikálně inženýrská, architektury, dopravní, biomedicínského inženýrství, informačních technologií). Studuje na něm přes 17 800 studentů. Pro akademický rok 2021/22 nabízí ČVUT svým studentům 227 akreditovaných studijních programů a z toho 94 v cizím jazyce. ČVUT vychovává odborníky v oblasti techniky, vědce a manažery se znalostí cizích jazyků, kteří jsou dynamičtí, flexibilní a dokáží se rychle přizpůsobovat požadavkům trhu. Podle výsledků Metodiky 2017+ bylo ČVUT hodnoceno ve skupině pěti technických vysokých škol a obdrželo nejvyšší hodnocení stupněm A. ČVUT v Praze je v současné době na následujících pozicích podle žebříčku QS World University Rankings, který hodnotil 1673 univerzit po celém světě. V celosvětovém žebříčku QS World University Rankings je ČVUT na 403. místě a na 12. pozici v regionálním hodnocení „Emerging Europe and Central Asia“. V rámci hodnocení pro „Engineering – Civil and Structural" je ČVUT mezi 151. – 200. místem, v oblasti „Engineering – Mechanical“ na 201. – 250. místě, u „Engineering – Electrical“ na 201. až 250. pozici. V oblasti „Physics and Astronomy“ na 201. až 250. místě, „Natural Sciences“ jsou na 254. příčce. V oblasti „Computer Science and Information Systems" je na 201. – 250. místě, v oblasti „Material Sciences“ na 301. až 350. místě, v oblasti „Mathematics“ na 351. až 400. místě a v oblasti „Engineering and Technology“ je ČVUT na 221. místě. Více najdete ZDE.

Fakulta informačních technologií ČVUT v Praze se zaměřuje na nejmodernější oblasti informatiky a informačních technologií. Nabízí moderní bakalářský, magisterský a doktorský studijní program Informatika. Velký zájem uchazečů o studium umožňuje dynamický rozvoj fakulty a výběrovost. Více informací najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…