Celní správa: Pěstitelské pálenice zahajují výrobu

24.07.2021 17:59

?Se začátkem letních měsíců startuje každoroční sezóna pěstitelského pálení. Výjimkou není ani letošní rok a celníky tak zejména v následujících týdnech čeká perné pracovní období.

Celní správa: Pěstitelské pálenice zahajují výrobu
Foto: CS ČR
Popisek: Celní správa ČR, logo

Činit se budou zejména ti olomoučtí, kteří mají ve své působnosti celkem 81 pálenic, což je největší počet v ČR. Při zahájení výrobního období celníci v pálenici na měřidlo přiloží celní závěry (plomby), ověří funkčnost měřidla proteklého lihu a zaznamenají počáteční stav. Celní úřady pak průběžně kontrolují pálenice v zákonem stanovené lhůtě, a to nejméně jednou za dva měsíce. Spotřební balení, pocházející z pěstitelského pálení, nemusí být opatřeno kontrolní páskou.

Česká republika využívá udělené výjimky pro využití uplatnění snížené spotřební daně z lihu u ovocných destilátů, které pocházejí výhradně z pěstitelského pálení. Sazba daně z lihu je v tomto případě 162 korun za litr etanolu. Běžná sazba pak činní 323 korun. Pěstitelské pálení podléhá celé řadě specifických podmínek, které je dobré si připomenout.

Dle zákona o lihu je pěstitelem fyzická osoba, která na vlastním pozemku nebo na pozemku, který je oprávněna užívat z jiného právního důvodu, vypěstovala ovoce. Pěstitel je oprávněn si dát vyrobit v jednom výrobním období z vlastní dodané suroviny nejvýše 30 litrů etanolu.

Ovocný destilát, vyrobený pěstitelským pálením, nesmí být předmětem prodeje ani předmětem skladování v prostoru, ve kterém se prodávají lihoviny pro přímou osobní spotřebu.

Důležité je zde také doplnit, že za přestupkové jednání se považuje i nabízení pálenky k prodeji. Správce daně může v případě porušení nařízení udělit pokutu až do výše 500 000 korun.

Celní úřad pro Olomoucký kraj v loňském roce vybral na spotřební dani, pocházející z pěstitelského pálení, částku přesahující 83 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Tripartita se zabývala aktuální situací v zemědělství či problematikou duálního vzdělávání

10:17 Úřad vlády: Tripartita se zabývala aktuální situací v zemědělství či problematikou duálního vzdělávání

V pondělí 6. května 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo 175. plenární zasedání Rady hospodářské…