Česká centra: Rozpoznáme, zda hovoříme s osobou, či chatbotem s umělou inteligencí?

13.10.2020 21:20

Česká centra se v rámci oblasti Věda, výzkum, vzdělávání soustřeďují na prezentaci české vědy v zahraničí. Téma „umělá inteligence“ získává čím dál tím více na síle. Nyní se ke slovu opět dostává České centrum Londýn, které nabízí další díl vyhledávaného cyklu AI Science Café.

Česká centra: Rozpoznáme, zda hovoříme s osobou, či chatbotem s umělou inteligencí?
Foto: Česká centra
Popisek: Česká centra

Tentokrát je na pořadu dne téma Konverzační umělá inteligence s Janem Šedivým. Beseda se uskuteční v angličtině a bude přenášena prostřednictvím facebookových stránek Českých center. Zájemci mohou zasílat své dotazy prostřednictvím webu https://www.sli.do/ s použitím hashtagu #ConversationalAI. Vedle Českého centra Londýn se oblasti propagace české vědy ve světě intenzivně věnují i další pobočky, například České centrum Berlín, Brusel, Madrid, Stockholm, New York.

Ve sféře umělé inteligence se v současnosti derou na výsluní inteligentní reproduktory. Jan Šedivý z fakulty elektrotechnické ČVUT představí sociálního chatbota Alquista, kterého pod jeho vedením navrhl tým studentů ČVUT a který se dvakrát za sebou umístil na druhém místě v prestižní soutěži Amazon Alexa Prize. Sám Jan Šedivý zastává myšlenku, že s budoucími AI aplikacemi budeme jednou komunikovat přirozeným jazykem. V rámci streamované besedy pak celou soutěž stručně představí. Současně se zaměří na know-how týmu kolem Alquista, které zahrnuje několik oborů, jako je konverzační umělá inteligence, správa dialogů, lingvistika, zvukový design, kreativní psaní a mnoho dalších. Objasní problematiku vývoje dialogů pro oblíbená konverzační témata, v neposlední řadě shrne jak z Alquista vyrobit uživatelský produkt. Debatu s Janem Šedivým po přednášce povede Michael Londesborough.

Přemysl Pela, ředitel Českého centra Londýn: „Umělá inteligence je budoucnost. České centrum Londýn prezentuje inovativní a kreativní témata, která jsou současná a otevírají trendy budoucnosti. To je jednoduchý koncept, který zaujal i tak prestižní instituci v Londýně, jakou je Královský institut. Projekt AI Science Café Series 2020 se po nucené kovidové přestávce vrací v polovině října v současné době digitálního prostředí s velmi aktuálním tématem komunikační umělé inteligence.“

AI SCIENCE CAFÉ SERIES

Cyklus AI Science Café Series, které iniciovalo a organizuje České centrum Londýn, čítající pět přednášek světově uznávaných odborníků, si klade za cíl představit různé otázky týkající se našich profesních i osobních životů, o kterých bude možno následně diskutovat. Jelikož na téma umělé inteligence vyvstává více otázek než odpovědí, Science Café se pokusí odhalit trendy a pravděpodobný vývoj, který v budoucnosti nastolí nevyhnutelné společenské a technologické změny. V rámci rozsáhlé řady AI Science Café Series České centrum Londýn připravilo tento ucelený cyklus populárně-vědeckých přednášek a debat s nejlepšími českými vědci a inovátory. Jde o neformální fórum určené k diskuzi nad současnými vědeckými otázkami. Jako inspirace posloužil fenomén Café Scientifique, který spatřil světlo světa v roce 1998 ve Spojeném království, odkud se zanedlouho rozšířil do celého světa, a jehož cílem bylo sdílet prostor i konverzaci o nejnovějších vědeckých a technologických poznatcích a trendech.

KDO JE…?

Jan Šedivý vyučuje na Fakultě elektrotechnické ČVUT a je ředitelem Nadace ČVUT MediaLab. Jeho tým vyvinul sociálního chatbota Alquist a odpovídač dotazů YodaQA. Alquist v soutěži Amazon Alexa Prize dvakrát za sebou porazil více než stovku univerzitních týmů z celého světa a umístil se na druhém místě. V současnosti se tým Jana Šedivého zaměřuje na vývoj konverzačních aplikací pro zdravotnictví. Šedivý o své práci informuje na svém blogu http://jsedivy.blogspot.com/ V letech 2008 až 2010 působil jako technický vedoucí/manažer v Googlu, v letech 1992 až 2000 jako člen výzkumného týmu ve Výzkumném centru IBM T. J. Watsona v USA a v letech 2000 až 2008 jako vedoucí výzkumné skupiny v IBM v České republice. V průběhu své praxe vedl řadu výzkumů a projektů po celém světě. Je hlavní architektem aplikace IBM na rozpoznávání řeči Embedded ViaVoice a autorem devatenácti amerických patentů. Zabývá se zejména umělou inteligencí, programovacím jazykem ML, zpracováním přirozeného jazyka, mobilními a internetovými aplikacemi a cloud computingem.

Michael Londesborough je britský vědec pracující v Ústavu anorganické chemie Akademie věd ČR, zaměřuje se na výzkum sloučenin boru. Je držitelem mnoha vědeckých ocenění, mj. třikrát vyhrál cenu pro české/slovenské mladé anorganické chemiky. Spolupracuje s British Council v Praze, podílí se na popularizačních projektech Akademie věd ČR, České televize a Národního technického muzea. Věnuje se zejména zpřístupňování vědy široké veřejnosti, vyučování mladých lidí a posilování mezinárodních vztahů mezi mladými vědci (soutěž FameLab). Za své popularizační aktivity získal např. od AV ČR Medaili Vojtěcha Náprstka (2009).

Partnerem přenosu AI Science Café v Praze je Fakulta elektrotechnická - ČVUT.

Česká centra jsou agenturou Ministerstva zahraničních věcí pro propagaci České republiky v zahraničí. Na mezinárodním poli prosazují zejména české kulturní a kreativní průmysly a zaměřují se také na oblast vědy, výzkumu a inovací. Síť českých center působí ve 24 velkoměstech na třech kontinentech. V loňském roce uspořádala Česká centra více než 2 300 akcí (výstav, veletrhů, přednášek a prezentací) a oslovila více než 2,8 mil. návštěvníků. Od února 2018 je generálním ředitelem Českých center Ondřej Černý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…