Česká televize: Pandemie nás stojí 230 tisíc denně

29.05.2021 16:51

Dezinfekce studií, testování, rozšířené tlumočení do znakového jazyka, vynucené přesuny natáčení, personální a hmotné zajištění zpřísněných hygienických podmínek a další opatření, bezprostředně navázaná na pandemii koronaviru, znamenaly pro Českou televizi za první čtyři měsíce tohoto roku náklady ve výši 28 milionů korun.

Česká televize: Pandemie nás stojí 230 tisíc denně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova České televize, ilustrační foto

Pandemie významně zasáhla do chodu a vysílání České televize. Aby mohla i nadále poskytovat plnohodnotnou službu, musela ČT od začátku epidemie zavést důsledná testování celých štábů, bezpečnostní a hygienická opatření ve svých budovách, povinné testování zaměstnanců tedy i časté dezinfekce výrobních studií a vysílacích pracovišť, filmové a televizní techniky a samozřejmě společných prostor, zajištění základních zdravotnických pomůcek, provoz venkovních studií nebo posílení ostrahy.

Nejznatelnější navýšení nákladů ale přinesla pandemie koronaviru do oblasti výroby. A to jak ve zpravodajství, kde bylo například ve snaze poskytnout přístup k důležitým aktuálním informacím i divákům s hendikepem výrazně navýšeno tlumočení do znakového jazyka a titulkování živého vysílání. Tak také v oblasti původní nezpravodajské produkce.

Pro zachování rozumné míry vlastní premiérové tvorby v dalších sezonách totiž Česká televize musela pokračovat v natáčení i za přísných protipandemických opatření, která znamenala vyšší nároky na hygienu, dopravu, ubytování nebo samotnou organizaci natáčení, změny štábů i přesuny lokací a termínů.

V úhrnu tak dosáhly náklady ČT spojené bezprostředně s pandemií za první čtyři měsíce tohoto roku výše 27 985 tis. korun. Díky plánovaným úsporám a nerealizovaným akcím neohrožují tyto náklady dodržení schváleného rozpočtu na rok 2021, ale mohou pro ČT znamenat výzvu do dalších let, na které se přesunuly některé z letos zrušených kulturních, společenských nebo sportovních událostí i část plánované výroby původní tvorby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Nelegální přepravy minerálních olejů na severu Čech

11:44 Celní správa: Nelegální přepravy minerálních olejů na severu Čech

Během jednoho dne odhalili celníci na Teplicku tři nelegální přepravy minerálních olejů ze sousedníh…