Český statistický úřad: V listopadu byla míra nezaměstnanosti 2,3 %

11.01.2022 9:48 | Tisková zpráva

Míra zaměstnanosti 15–64letých (podíl zaměstnaných k populaci v této věkové skupině) očištěná od sezónních vlivů dosáhla v listopadu 75,2 % a oproti listopadu 2020 se zvýšila o 1,1 procentního bodu. Míra zaměstnanosti mužů po sezónním očištění činila 81,9 %, míra zaměstnanosti žen 68,3 %. Míra zaměstnanosti osob ve věku 15–29 let očištěná od sezónních vlivů činila 45,4 %, ve věku 30–49 let 87,9 % a ve skupině osob 50–64letých 78,2 %.

Český statistický úřad: V listopadu byla míra nezaměstnanosti 2,3 %
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Obecná míra nezaměstnanosti 15–64letých (podíl nezaměstnaných k ekonomicky aktivním, tj. součtu zaměstnaných a nezaměstnaných) očištěná od sezónních vlivů dosáhla v listopadu loňského roku 2,3 % a meziročně se snížila o 0,8 procentního bodu. Míra nezaměstnanosti mužů očištěná od sezónních vlivů dosáhla 1,9 %, míra nezaměstnanosti žen 2,8 %.

Míra ekonomické aktivity 15–64letých (podíl ekonomicky aktivních k populaci v této věkové skupině) očištěná od sezónních vlivů dosáhla 77,0 % a proti listopadu 2020 se zvýšila o 0,5 procentního bodu. Po sezónním očištění míra ekonomické aktivity mužů (83,5 %) převyšovala míru ekonomické aktivity žen o 13,3 procentního bodu.

„Míra nezaměstnanosti v listopadu 2021 klesla na hodnotu 2,3 % a v absolutních počtech si hledalo zaměstnání 119 tis. osob. Šlo o nejnižší hodnotu od dubna 2020, kdy začal rychlý růst nezaměstnanosti v důsledku zavedení protiepidemických opatření,“ komentuje výsledky Dalibor Holý, ředitel odboru statistiky trhu práce a rovných příležitostí ČSÚ.

Eurostat v rámci své tiskové zprávy uveřejní metodicky shodnou měsíční míru nezaměstnanosti, ale za věkovou skupinu 15–74 let. Obecná míra nezaměstnanosti v listopadu 2021 u 15–74letých v České republice činila 2,2 %, přičemž údaje vycházejí z Výběrového šetření pracovních sil (VŠPS) za daný měsíc.

Přílohové tabulky 1 a 2 obsahují konzistentní časové řady základních ukazatelů trhu práce a počty zaměstnaných a nezaměstnaných osob od roku 1993. Přidána je tabulka 3 s průměrnými počty skutečně odpracovaných hodin v třídění na zaměstnance a sebezaměstnané. Tato speciální tabulka není očištěná od sezónních vlivů - údaje se dají srovnávat (s vědomím různého počtu pracovních dní) jen meziročně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Štěchovická přečerpávací elektrárna omládne díky novému řídicímu systému

22:04 ČEZ: Štěchovická přečerpávací elektrárna omládne díky novému řídicímu systému

Ve Štěchovicích fungují na jednom místě dvě elektrárny – klasická a přečerpávací. Přečerpávací elekt…