Český telekomunikační úřad: Monitorovací zpráva č. 8/2021

20.08.2021 12:58

Novela zákona o elektronických komunikacích pomáhá spotřebitelům; problémy s příjmem DVB-T2 mohou mít na svědomí nekvalitní antény

Český telekomunikační úřad: Monitorovací zpráva č. 8/2021
Foto: ČTÚ
Popisek: ČTÚ

V srpnové monitorovací zprávě přinášíme článek s argumenty, proč by měla být přijata novela zákona o elektronických komunikacích ve verzi schválené poslaneckou sněmovnou. ?Podrobně se také věnujeme problémům s příjmem signálu DVB-T2 – na vině jsou často nekvalitní antény.

Anketa

Má naše účast v NATO smysl?

4%
94%
hlasovalo: 26249 lidí

Jak jsme již informovali v minulé tiskové zprávě, Senát ČR se rozhodl vrátit novelu zákona o elektronických komunikacích k opětovnému sněmovnímu projednání s pozměňovacími návrhy. Cílem jednoho z nich je snaha zcela vypustit přísnější pravidla pro telemarketing a zachovat tak stávající praxi, která ovšem dle Úřadu neprospívá spotřebitelům. V monitorovací zprávě odpovídáme na některé časté dotazy a reagujeme na zbytečné obavy.

S přechodem na nový systém televizního pozemního vysílání DVB-T2 se množí stížnosti na kvalitu televizního příjmu. Při místním šetření ale technici ČTÚ často narazí na problém v anténě nebo přijímací soustavě (rozvod, zesilovače a další) v místech, kde je televizní příjem DVB-T2 signálu jinak bezproblémový.  Právě nevhodná anténa tak často bývá zdrojem problémů s příjmem i výpadků signálu, nebo příjem dokonce úplně znemožňuje. Přinášíme osvětový článek s příklady vhodných i nevhodných antén pro příjem signálu v novém formátu.

V přehledu stížností za II. čtvrtletí 2021 evidujeme zvýšený počet stížností právě na oblast nevyžádaného nabízení reklamy v rozporu se zákonem, čemuž se věnujeme i v úvodním článku. To dokládá, že po novele zákona o elektronických komunikacích ve sněmovní verzi je ze strany spotřebitelů poptávka. V rámci přehledu stížností přinášíme i srovnání způsobů, jakými se veřejnost může na ČTÚ obracet (dotazy vs. námitky či stížnosti) a popisujeme výhody jednotlivých druhů podání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…