DIAMO: Pohled na průmyslové dědictví si vysokoškoláci rozšířili na Dole Jeremenko

01.12.2019 7:37

Na Dole Jeremenko v Ostravě proběhla netradiční exkurze, při které nešlo jen o to podívat se do podzemí a nasát atmosféru těžby černého uhlí. Pracovníci státního podniku DIAMO provedli areálem studenty a pedagogy Ostravské univerzity a Českého vysokého učení technického v Praze, kteří se zabývají kulturním dědictvím se zaměřením na technické památky.

DIAMO: Pohled na průmyslové dědictví si vysokoškoláci rozšířili na Dole Jeremenko
Foto: red
Popisek: DIAMO, logo společnosti

S útlumem těžby uhlí a restrukturalizací průmyslu je spojená otázka, co s opuštěnými objekty, někdy i s vybavením, které se staly nepotřebnými, ale vypovídají o dané době a mají svou hodnotu. Státní podnik tuto problematiku řeší už od roku 2002, kdy převzal areály uzavřených dolů na Ostravsku a další činnosti, související s útlumem těžby i ochranou obyvatel. Důl Jeremenko těžil uhlí téměř sto let a patřil k nejhlubším na Ostravsku. Těžit přestal před 26 lety, ale nebyl zasypán jako ostatní. Zajišťuje čerpání důlních vod pod celou Ostravou, slouží jako sídlo odštěpného závodu ODRA státního podniku DIAMO, sociální centrum a dispečerské pracoviště protimetanového systému. Využití ostatních uzavřených dolů je různé, někde působí výrobní firmy, fungují jako sklady a mnoho nepotřebných objektů bylo zbouráno.

Průmyslovým dědictvím se zabývá Filozofická fakulta Ostravské univerzity prostřednictvím Katedry dějin umění a kulturního dědictví. Studijní obor Historie a ochrana průmyslového dědictví představuje interdisciplinární obor, který jako jediný na území ČR připravuje vysokoškolsky vzdělané odborníky, schopné komplexně řešit otázky ochrany průmyslového dědictví v souladu s jeho udržitelným rozvojem v širších historických a kulturologických souvislostech. Exkurze a výpravy na různá zajímavá a inspirativní místa jsou součástí výuky.

Studenti z Ostravy a pražské ČVUT sfárali do dolu, a poté vyjeli na dominantní kladivovou těžní věž jámy Jeremenko, prohlédli si působivou strojovnu a Ostravu z výšky 55 metrů. V programu byla samozřejmě i prohlídka druhé strojovny s památkově chráněným funkčním elektrickým těžním strojem z roku 1924 a prohlídka centrálního dispečinku pro řízení čerpání důlních vod a monitoring výstupu důlních plynů na povrch.

Technické památky představují rozsáhlý fond kulturního dědictví, který se i přes vzrůstající popularitu potýká s množstvím problémů. Iniciátorka exkurze na Dole Jeremenko, Květa Jordánová z Ostravské univerzity, se dlouhodobě zabývá významem i využitím technických památek a propaguje myšlenku edukace jako cesty ke zkvalitňování péče o kulturní dědictví.

DIAMO, státní podnik, se sídlem ve Stráži pod Ralskem je organizací, která realizuje zahlazování následků hornické činnosti po těžbě uranu, rud a části uhelného hornictví v České republice. Provádí sanační a rekultivační práce, spravuje více než 6000 dílčích environmentálních zátěží na celém území ČR. Státní podnik zajišťuje svou činnost v regionech prostřednictvím 4 odštěpných závodů: Těžba a úprava uranu ve Stráži pod Ralskem (TÚU), GEAM v Dolní Rožínce, Správa uranových ložisek v Příbrami (SUL) a ODRA v Ostravě. DIAMO, s. p., k 31. 12. 2018 zaměstnával 2216 lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

13:21 Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

V pondělí 22. dubna 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo zasedání Bezpečnostní rady státu. Mezi …