FN Brno: Pacienti Spinální jednotky mohou rehabilitovat na handbike trenažéru

24.09.2018 17:11

Když byl v roce 2006 vrcholový atlet a oštěpař Heřman Volf nucen po pádu na lyžích usednout na vozík, věděl, že to nevzdá a ke sportu se opět vrátí.

FN Brno: Pacienti Spinální jednotky mohou rehabilitovat na handbike trenažéru
Foto: fnbrno.cz
Popisek: Fakultní nemocnice Brno - logo

Na speciálně upraveném handbiku (kolo jedoucí na ruční pohon) najel mezi léty 2009–2012 přes 7 000 km v různých evropských zemích a založil neziskovou organizaci Cesta za snem (www.cestazasnem.cz). Přál si, aby i ostatní pacienti dostali šanci trénovat, a proto stál u zrodu světově unikátního handbike trenažéru (simulátoru cyklistiky pro handicapované), na jehož konstrukci spolupracoval se společností MB Tech Bohemia. Veřejnost podpořila projekt „Trenažéry do nemocnic a ústavů s Cestou za snem“ prostřednictvím sítě Hithit, a tak se podařilo shromáždit dostatek peněz na zakoupení trenažérů na spinální jednotky a vybraná rehabilitační pracoviště v České republice.

Předání handbike trenažéru se uskutečnilo v pondělí 24. 9. 2018 v 8,30 hod. na Spinální jednotce FN Brno (3. NP pavilonu I1) za účasti zakladatele projektu pana Heřmana Volfa, vedoucího fyzioterapeuta Rehabilitačního oddělení PhDr. Filipa Dosbaby a členů fyzioterapeutického týmu FN Brno.

„Daru pana Heřmana Volfa si nesmírně vážíme, pomůže při rehabilitaci pacientů na Spinální jednotce. Životní příběh pana Volfa zároveň může být pro pacienty inspirací, aby to nevzdávali a pomocí rehabilitace a cvičení se mohli vrátit plně do života a třeba i do sportovních aktivit,“ poděkoval PhDr. Filip Dosbaba.

Spinální jednotka Fakultní nemocnice Brno má 15 lůžek. Každoročně je zde hospitalizováno okolo 90 pacientů s diagnózou míšní léze. K pohybové terapii na přístrojích je indikován každý, kdo je stabilizován dechově a oběhově. K přesunům je možné využít zvedací zařízení, takže není bezpodmínečně nutné, aby pacient zvládal aktivní přesuny. Výhodou handbike trenažéru je aplikovaný software, který může pacientům pomoci odpoutat se od reality nemocničního prostředí. Sportovní aktivity by měly být nedílnou součástí života každého z nás, osoby po úrazu míchy nevyjímaje. Právě pro ně se sport často stává novou náplní života.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …