FN Hradec Králové ambulantně ošetřila zhruba 200 uprchlíků z Ukrajiny

08.04.2022 10:06 | Tisková zpráva

Fakultní nemocnice Hradec Králové ošetřila od zahájení válečného konfliktu na Ukrajině přibližně dvě stovky ambulantních pacientů z této země, zdravotní stav zhruba 30 z nich si vyžádal hospitalizaci.

FN Hradec Králové ambulantně ošetřila zhruba 200 uprchlíků z Ukrajiny
Foto: fnhk.cz
Popisek: Fakultní nemocnice Hradec Králové

Pacientům z Ukrajiny slouží v areálu nemocnice čtveřice UA pointů, na kterých se jim dostává potřebné akutní a primární péče, případně jsou odesíláni na další pracoviště. 

Anketa

Který z jmenovaných šéfů vlád je nejlepší?

1%
0%
3%
95%
hlasovalo: 57071 lidí

„Lidé prchající před válkou z Ukrajiny přicházejí s nejrůznějšími zdravotními problémy, to spektrum je poměrně široké, nejčastěji se jedná o akutní problémy, například drobná poranění, nevolnost či bolesti zubů. Péči samozřejmě zajišťujeme i pro pacienty, u kterých je s ohledem na jejich diagnózu nutno pokračovat například v onkologické léčbě. Hospitalizovali jsme i pacienty s psychickými problémy,“ uvedl ředitel FN HK prof. MUDr. Vladimír Palička, CSc., dr. h. c.

Podle lékařského náměstka FN HK a přednosty Kliniky urgentní medicíny MUDr. Jaromíra Kočího, Ph.D., FACS počet pacientů z Ukrajiny postupně narůstá, stále se však jedná o jednotlivé případy denně. „Veškerá péče se uskutečňuje v rámci běžného provozu nemocnice, pořadí je stanovováno podle medicínské naléhavosti,“ uvedl Kočí.

Pacienti z Ukrajiny najdou akutní a primární péči na UA pointech na několika pracovištích nemocnice. Dospělí pacienti najdou pomoc v budově Emergency Fakultní nemocnice Hradec Králové, v případě potřeby péče v rámci jiných odborností bude další péče naplánována. Stejné to je u dětských pacientů, kteří akutní a primární péči mají zajištěnu v budově Dětské kliniky FN HK. Těhotné ženy z Ukrajiny mohou směřovat přímo na Porodnickou a gynekologickou kliniku FN HK, ostatní ženy s gynekologickými problémy zamíří nejdříve na Emergency. Stomatologická péče je poskytována na akutní ambulanci Stomatologické kliniky FN HK, v mimopracovní dobu v rámci stomatologické pohotovosti Královéhradeckého kraje. Bližší informace jsou na webu nemocnice ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tisková zpráva

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČSÚ: Ceny průmyslových výrobců v dubnu meziročně vzrostly

13:21 ČSÚ: Ceny průmyslových výrobců v dubnu meziročně vzrostly

Meziměsíčně ceny zemědělských výrobců klesly o 3,5 % a meziročně byly nižší o 13,4 %. Ceny průmyslov…