Co když to jsou jen první výstřely. Profesor a útok na Fica

19.05.2024 19:03 | Rozhovor

Obávám se, že na Slovensku padly první výstřely otevřeného a nemilosrdného střetu o budoucnost střední Evropy, tvrdí po atentátu na slovenského předsedu vlády Roberta Fica filozof a kandidát strany PRO do eurovoleb profesor Ivo Budil. „Tím nechci říct, že za útokem na život slovenského předsedy vlády stála CIA, nicméně v každé detektivce musíme nejprve vyloučit aktéry, kteří měli největší motivaci ke spáchání zločinu,“ dodává. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz se věnuje i „vracení“ Ukrajinců domů, respektive na frontu.

Co když to jsou jen první výstřely. Profesor a útok na Fica
Foto: Reprofoto: Twitter
Popisek: Situace po střelbě na slovenského premiéra Roberta Fica

Atentáty a atentátníci jsou v dějinách člověka od nepaměti. Co žene „osamoceného vlka“ k tomu, aby podle něj změnil dějiny?

Ne vždy jde o „osamoceného vlka“, často je samotný atentátník pouze špičkou skrytého ledovce nebo pasivním nástrojem široké konspirace či spiknutí. Kdo se hlouběji zajímá o možnosti zneužití jedince k teroristickému aktu, by neměl opominout román Mandžuský kandidát od Richarda Condona, který zfilmoval v roce 1962 John Frankenheimer. Uvedené dílo pozoruhodně a znepokojivě anticipovalo atentát na prezidenta Johna F. Kennedyho.

V pozadí individuálního útoku na život státníka se nachází prastarý archetyp hrdiny, který zabíjí krutovládce a nepřítele lidu. Všichni si pamatujeme slavný výrok ze známého českého filmu: „Vražda na tyranovi není zločinem.“ U počátku dějin římské republiky stál mladý aristokrat Gaius Mutius Scaevola, který se vkradl do etruského ležení, aby usmrtil úhlavního nepřítele Římanů, krále Porsennu. I když selhal a byl zajat, vložil dobrovolně pravici do ohně, a aniž dal najevo bolest, nechal si ji pomalu upálit.

Podobné legendy umožňují jedincům, kteří mají pocit, že jejich život je velkou prohrou a jejich existence je bezcenná, aby se jediným činem vyrovnali největším hrdinům lidských dějin. Pokud strhnu s sebou do záhuby Gaia Julia Caesara nebo třeba Johna Lennona, padne i na mě odlesk jejich slávy.

Ani Německo se atentátům v novodobé historii nevyhnulo. Vzpomeňme jen na spoluzakladatele hnutí Linke Oskara Lafontaina...

Nejen Německo. Francouzský prezident Charles de Gaulle přežil bez úhony třicet pokusů o atentát. Fidel Castro by mohl také mnohé vyprávět. Vypadá to téměř, že v kariéře vrcholných politiků je atentát důkazem jejich relevantnosti. Koho se nikdo nepokusí z politických důvodů usmrtit, nic neznamená. V tomto ohledu mohou Petr Fiala nebo Petr Pavel klidně spát.

Po druhé světové válce vznikla pod záštitou NATO a CIA v západní Evropě v rámci operace Gladio rozsáhlá síť polovojenských struktur, která měla v případě sovětské invaze provádět v zázemí diverzní akce. Mnozí z jejích příslušníků měli nacistickou minulost. Vzhledem k tomu, že ke konfliktu se Sovětským svazem nedošlo, byla zmíněná podzemní organizace využívána k nelegálnímu a násilnému ovlivňování politického života v západní Evropě. Richard Cottrell v knize Gladio, NATO’s Dagger at the Heart of Europe z roku 2015 tvrdí, že členové Gladia byli odpovědní například za útoky na Charlese de Gaulla, svržení a popravu tureckého předsedy vlády Adnana Menderese roku 1961, atentát na papeže Jana Pavla II., únos a zavraždění bývalého italského premiéra Aldo Mora nebo usmrcení švédského ministerského předsedy Olofa Palmeho.

Spojené státy americké sice umožnily v kontextu studené války poválečnou obnovu a prosperitu západní Evropy, ale v pozadí za scénou neváhaly využít brutální sílu, kdykoliv byly jejich zájmy ohroženy.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

Ukrajinci

Informace pro ukrajinské občany na území ČR v návaznosti na ruskou agresi na Ukrajině na leznete na oficiálních stránkách MV ČR. MV ČR také pro tento účel zřídilo samostatný portál. Základní informace o ukrajinské diaspoře v České republice naleznete na těchto stránkách.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Václav Fiala

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Od 4. července1776 do dnešních dnů je politika USA stále stejná - zločinná., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJamščik , 20.05.2024 12:21:39
V průměru připadá jeden vojenský přepad slabšího státu na každý rok existence USA. Snad se již brzy naplní slova Písma: *Běda tomu, skrze něhož přichází pohoršení." To platí násobně pro americké válečné štváče, válečné zločince, masové vrahy a korporátní fašisty, kteří znacifikovali, zneužili a obětovali Ukrajinu pro své zvrácené světovládné cíle a vehnali dva slovanské národy do bratrovražedného boje. Co USA neuloupilly, to neměly. I území, na kterém se rozkládají bylo uloupeno. Nezměrné přírodní bohatství Ruska láká západní lupiče po staletí. Drang nach Osten nebo New World Order. Cíl je stále stejný. Porobení Slovanů a uloupení ruského přírodního bohatství. Prý šíření demokracie, svobody a lidských práv. Po svévolných vojenských přepadech Iráku, Srbska, Sýrie, Libye a desítek dalších slabších států vojáky USA + NATO, spojených pokaždé i se smrtí mnoha nevinných civilistů vykazuje šíření a obrany demokracie spíš znaky po světě vraždícího fašismu. P. S. Tvrzení mainstreamových médií, že pohrobci ukrajinských SS a banderovců bojují za evropskou západní demokracii, to už je chucpe.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…