Filmaři ocení nejvstřícnější regiony, hodnotit „film friendly“ aktivity bude i CzechTourism

22.03.2015 10:59

Rozšířit povědomí o přínosech audiovizuální produkce, povzbudit regiony při jejich spolupráci s filmovými štáby a vysvětlit jim přínosy natáčení při propagaci směrem k turistům – to si klade za cíl soutěž o Film Friendly Region roku.

Filmaři ocení nejvstřícnější regiony, hodnotit „film friendly“ aktivity bude i CzechTourism
Foto: CzechTourism
Popisek: Logo Czech Tourism

Každoroční oceňování nejaktivnějších regionů, měst či obcí připravují společně Asociace producentů v audiovizi, filmová kancelář Czech Film Commission a agentura CzechTourism. Výsledky prvního ročníku soutěže budou vyhlášeny během závěrečného večera filmového festivalu Finále Plzeň 2. května 2015.

Soutěž je iniciativou tří organizací působících v audiovizuálním sektoru a v oblasti cestovního ruchu a jejím cílem je poukázat na možnosti spolupráce regionů s filmaři a z toho plynoucí výhody. „Je důležité ukázat, že existují způsoby, jak svůj region aktivně propagovat jako atraktivní místo pro filmové produkce. K tomu je potřeba mít dobré povědomí o tom, co může daný region filmařům nabídnout, ale také vědět, jak nabídku komunikovat. Právě v komunikaci se ukazují největší nedostatky,“ uvedla Ludmila Claussová, vedoucí Czech Film Commission. Ocenění Film Friendly Region má podle ní poukázat na ty regiony, kterým se komunikace s filmaři daří nejlépe.

„Funkční regionální filmové kanceláře jsou pro producenta velice přínosné. Pomáhají nám se rychle zorientovat v místním prostředí a jsou zdrojem důležitých informací a kontaktů. V ideálním případě mohou pomoci nalézt i nějaké regionální zdroje financování. Já osobně mám velice pozitivní zkušenost s touto formou spolupráce z natáčení filmu Díra u Hanušovic,“ uvedl producent Ondřej Zima.

Důležitým hodnotícím kritériem bude schopnost regionu ukázat se jako „film friendly“ i potenciálním návštěvníkům a zužitkovat film ve svůj prospěch během i po natáčení. Spoluhodnotit aktivitu účastníků s ohledem na destinační marketing bude agentura CzechTourism. „Filmová turistika vytváří neotřelou motivaci pro cestování. Putovat po stopách filmových hrdinů a hrdinek místy, která znáte ze stříbrného plátna, má pro řadu lidí zvláštní kouzlo. Místa, kde vznikly oblíbené filmy, se ale nestávají cílem filmových turistů sama od sebe, proto je potřeba aktivního zapojení v regionech.,“ objasňuje Jiří Dužár, hlavní projektový manažer agentury CzechTourism pro filmový turismus.

Novým přístupem k propagaci turismu se české regiony mohou inspirovat v zahraničí. Nejde přitom pouze o celosvětově známé příklady trilogie Pána prstenů či filmové ságy Harryho Pottera. Pán prstenů přilákal na Nový Zéland spousty zahraničních turistů, což lze dokumentovat počtem všech zahraničních příjezdů mezi lety 1999 a 2008, které narostly o více než 60 %. Filmovým studiím, kde vznikaly filmy s mladým čarodějem Harrym Potterem, zase nestačí denní kapacita pro 5 000 návštěvníků, vstupenky jsou často vyprodány i měsíc dopředu. „Česku sice chybí výrazné mezinárodní filmové hity, ale to neznamená, že by u nás nevznikaly úspěšné snímky s marketingovým potenciálem. Být film friendly totiž znamená i schopnost prodat informaci, že se na českých památkách UNESCO, hradech i zámcích natáčelo tolik známých filmů počínaje oscarovými snímky Amadeus, Edith Piaf až po akční trháky Casino Royale a Mission Impossible,“ dodává Dužár z agentury CzechTourism.

Zájemci o zařazení do soutěže se mohou hlásit do 10. dubna 2015. Vyhlášení ceny Film Friendly Region roku se pak uskuteční 2. května 2015 v dějišti Evropského hlavního města kultury během slavnostního zakončení filmového festivalu Finále Plzeň. Iniciátoři soutěže věří, že ocenění přiláká do vítězného regionu více filmařských aktivit, které s sebou přinesou finanční prostředky a prostřednictvím filmové a televizní produkce posílí i místní cestovní ruch.

Podmínky a kritéria soutěže, kontakty a formuláře pro přihlášení najdete na adrese www.filmfriendly.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …