Finanční správa: Máte silniční daň v pořádku přiznanou?

15.06.2022 10:57 | Tisková zpráva

Finanční správa doporučuje poplatníkům silniční daně, kteří mají povinnost podávat daňové přiznání k nákladním a přípojným vozidlům s největší povolenou hmotností 12 tun a více, aby si raději ověřili, zda z jejich strany nedošlo za zdaňovací období v letech 2021, 2020 a 2019 k porušení povinnosti přiznat a zaplatit daň u nákladních a přípojných vozidel.

Finanční správa: Máte silniční daň v pořádku přiznanou?
Foto: financnisprava.cz
Popisek: Finanční správa ČR - logo

V současné době Finanční správa analyzuje správnost stanovené daňové povinnosti v daňových přiznáních k silniční dani za roky 2019 a 2020 a výsledky analýz nasvědčují tomu, že někteří poplatníci nepřiznali uvedená vozidla za daná zdaňovací období vůbec, popř. uvedli daň v nesprávné výši.

Finanční správa proto plánuje vydávat výzvy poplatníkům, u kterých byla zjištěna nepřiznaná výše na uvedená vozidla, a to od září 2022. V případě, že bude mít poplatník jakékoli pochybnosti o správnosti údajů, které uvedl v daňovém přiznání k silniční dani, měl by se obrátit na svého místně příslušného správce daně.

„Ze strany Finanční správy se nebude jednat o plošnou kontrolu, ale o cílenou komunikaci s konkrétními poplatníky, u kterých jsme na základě analýzy daňových přiznání a údajů z registru silničních vozidel detekovali podezření z nesprávně přiznaných, popřípadě nepřiznaných níže specifikovaných vozidel za uvedená zdaňovací období,“ upřesňuje zástupce generálního ředitele Finanční správy Jan Ronovský.

Předmětem daně dle zákona o dani silniční (§ 2 odst. 3 zákona č. 16/1993 Sb.), ve znění do 31. 12. 2021, jsou vždy nákladní automobily s největší povolenou hmotností nad 3,5 tuny registrované v České republice a přípojná vozidla s největší povolenou hmotností nad 3,5 tuny registrovaná v České republice, bez ohledu na to, zda jsou používána.

Na webu Finanční správy naleznete bližší Informace k novele zákona o dani silniční ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…