Hospodářská komora: Problémy s cash flow v době krize zaznamenalo 85 procent firem

28.07.2020 17:05

Koronavirová krize a s ní spojená vládní opatření proti šíření nemoci covid-19 citelně zasáhla cash flow tuzemských firem. Jen 15 procent oslovených podniků se v době pandemie nemuselo potýkat s propadem likvidity.

Hospodářská komora: Problémy s cash flow v době krize zaznamenalo 85 procent firem
Foto: HK ČR
Popisek: Hospodářská komora České republiky

Skoro tři pětiny společností se nicméně s poklesem cash flow dokázalo vypořádat díky vlasním rezervám. Vyplynulo to z posledního šetření Hospodářské komory mezi českými podnikateli všech oborů a velikostí.

„To, že celých 57 % respondentů zvládlo největší krizi v novodobých dějinách díky vlastním úsporám, svědčí o dobré kondici a zodpovědnosti tuzemských podnikatelů, kteří nežijí z měsíce na měsíc a myslí na zadní kolečka,“ uvedl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý s tím, že z vlastních rezerv zachraňovaly svoji činnost mikro, malé, střední i velké firmy všech oborů.

Nejmenší problémy s cash flow hlásí firmy z oborů stavebnictví nebo maloobchodu, které pandemie nezasáhla tak citelně jako jiná odvětví. Právě ve stavebnictví a maloobchodě byl starostí s cash flow ušetřen největší podíl respondentů, a to celá čtvrtina.

graf

Celkem 12 % oslovených firem zvládlo propad likvidity i díky vstřícnějšímu přístupu dodavatelů, kteří jim např. umožnili posečkání s platbami faktur, nebo odběratelů, kteří jim naopak, pokud jim to ekonomická situace umožnila, propáceli dodané zboží nebo služby s předstihem. Toho využily zejména velké firmy ze zpracovatelského průmyslu.

Větší podniky se také spoléhaly na banky. Jejich pomoc v době pandemie využilo 7 % společností. Role vládních protikrizových programů typu Antivirus či COVID I až III pak byla zásadní pro 6 % účastníků ankety, a to především z nejpostiženějších oborů, jakými jsou cestovní ruch a restaurační služby.

Firmy v cestovním ruchu a pohostinství řešily druhotnou platební neschopnost

Většina podnikatelů (76 %) se od března letošního roku nedostala do situace, kdy by nebyla schopna splácet z důvodu platební neschopnosti svých zákazníků.

Pokud se tak stalo, týkalo se to především firem působících v cestovním ruchu a v restauračních službách, kde problém druhotné platební neschopnosti dolehl na celou třetinu firem. Postiženy byly ale i firmy ve zpracovatelském průmyslu, který je pro českou ekonomiku klíčový, v druhotné platební neschopnosti se ocitlo 29 % z nich, a to bez ohledu na jejich velikost.

graf

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český rozhlas: Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

7:23 Český rozhlas: Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

Od pátku 10. května do neděle 26. května nabídne Český rozhlas živé vysílání z mistrovství světa v l…