Jihočeský kraj: Poděkování zachráncům žen, jejichž vůz skončil v požární nádrži

26.03.2019 17:37

Záchrana lidského života je čin, za který se sluší vždy náležitě poděkovat. Krajský radní Antonín Krák to řekl během setkání s muži, kteří zachránili dvě ženy, jejichž vůz skončil po havárii v požární nádrži ve Strážkovicích na Českobudějovicku. Slavnostní akce, kde se kromě zachránců a zástupce kraje, sešli i představitelé policie či projektu Gentleman silnic, se odehrála v úterý 26. března v Nových hradech.

Jihočeský kraj: Poděkování zachráncům žen, jejichž vůz skončil v požární nádrži
Foto: kr-jihocesky.cz
Popisek: Jihočeský kraj

Nehoda se stala letos 28. ledna, když řidička v zatáčce nezvládla řízení, auto proletělo plotem a skončilo na střeše v zamrzlé nádrži. Led se pod tíhou vozu prolomil a oběma ženám hrozilo utonutí. Z auta a ledové vody jim pomohli a poskytli první pomoc Jiří Vávra z Čížkrajic na Trhosvinensku, Petr Beneš a Václav Matějka z Nových Hradů a řidič posypového vozu Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Štěpán Gajdoš (úterního setkání se nemohl zúčastnit). Všichni za svůj příkladný čin získali ocenění Gentleman silnic.

„Vezl jsem zrovna dceru k lékaři. Když jsem viděl, co se stalo, ihned jsem zastavil a spěchal jsem osádce na pomoc. Napřed jsme museli odházet stržené ploty a pak led. Ve voze byly dvě ženy. Ta vzadu byla při vědomí a křičela, řidička byla v bezvědomí a již pod vodou. Podařilo se nám je dostat na břeh, kde jsme jim poskytli první pomoc,“ uvedl Vávra.

S vyproštěním žen mu pomáhali i Beneš s Matějkou. „Snažili jsme se co nejrychleji dostat do vody a holky vyndat z auta. To jestli je voda teplá, nebo studená, jsme neřešili, navíc jsme na ni, coby rybáři, zvyklí. Hlavně, že to nakonec dobře dopadlo,“ shodují se Beneš s Matějkou.

Krák ocenil, že se mezi Gentlemany silnic zařadili i tito čtyři Jihočeši. „Osobně jsem rád za záchranu každého života, i když nejraději bych byl, aby podobných nehod bylo co nejméně. Bohužel, i na jihu Čech máme stále ve statistikách řadu dopravních nehod i s těmi nejtěžšími následky. A zachráncům bych chtěl samozřejmě moc poděkovat,“ uvedl radní s tím, že se kraj průběžně podílí na zvýšování bezpečnosti na silnicích.

Jako příkladné označil chování zachránců i mluvčí jihočeské policie Milan Bajcura. „Není to tak častý jev, ale na druhou stranu, ne o všech takovýchto případech se policie dozví. „Kdyby tito muži nezasáhli včas, tak bychom měli u silnice dva křížky navíc,“ dodal Bajcura.

Vedoucí projektu Gentleman silnic Ivana Burianková pak připomněla, že Gentlemani silnic se ve spolupráci s policií vyhlašují v České republice již od roku 2004. „Dnes jsme předali tituly číslo 159 až 162,“ uzavřela Burianková. Více informací ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…