Jihomoravský kraj: Další moderní vlaky, tentokrát pro jižní část kraje

27.06.2023 19:02 | Tisková zpráva

Provozní soubor JIH už má vybraného nového dopravce – společnost Arriva vlaky, která nasadí na jihu Moravy 13 nízkopodlažních jednotek s klimatizací. Dopravce Arriva podepsal s Jihomoravským kraje v úterý 27. června 2023 smlouvu na zajištění provozu vlaků. Cestující začne přepravovat od prosincové změny jízdních řádů 2024.

Jihomoravský kraj: Další moderní vlaky, tentokrát pro jižní část kraje
Foto: kr-jihomoravsky.cz
Popisek: Jihomoravský kraj - logo

V jižní části regionu, kam spadají například linky S8 Břeclav – Znojmo (v letním období také rekreační spěšný vlak Brno – Břeclav – Znojmo – Šatov), S52 Zaječí – Hodonín, S91 Hodonín – Veselí nad Moravou – Vrbovce (v případě dohody se slovenským ministerstvem dopravy až do Myjavy), tak kraj od nového dopravce očekává lepší standard pro cestující.

„Po nákupu vlaků MORAVIA pokračujeme ve zvyšování komfortu ve vlacích i v dalších částech kraje. Při uzavírání nové smlouvy jsme chtěli pro cestující zajistit vyšší kvalitu vlaků s klimatizací, bezbariérovostí nebo wifi připojením,“ řekl hejtman Jan Grolich.

„Zájem o provozování vlakové dopravy projevili tři dopravci. Po prozkoumání nabídek na kontrakt na 1,4 milionu kilometrů ročně vyšla jako nejvýhodnější pro kraj nabídka dopravce ARRIVA vlaky s.r.o. Roční náklady v cenové úrovni roku 2021 vychází bez nákladů na použití dopravní cesty na 231 milionů korun ročně. Výdaje z rozpočtu kraje však budou nižší o příjmy z prodeje jízdenek,“ uvedl náměstek hejtmana pro dopravu Jiří Crha a doplnil: „Rada kraje schválila finální znění smlouvy s Arrivou 14. června.“

Vozidla Arrivy projdou před nasazením do provozu komplexní modernizací. Konkrétně na koleje vypraví nízkopodlažní klimatizované jednotky Stadler GTW 2/6 s kapacitou cca 100 míst sezení. Vozidla budou připravená i na instalaci jízdenkového prodejního automatu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha obdaruje dlouholeté dárce krve ročním kuponem na MHD zdarma

22:04 MHMP: Praha obdaruje dlouholeté dárce krve ročním kuponem na MHD zdarma

Hlavní město obdaruje dárce krve ročním kuponem na městskou hromadnou dopravu zdarma. Jednat se bude…