Jihomoravský kraj představil 5 kroků k otevřenému úřadu

06.05.2021 10:57

Symbolicky 5. 5. představilo vedení kraje 5 kroků, které povedou k otevřenému úřadu. Jihomoravský krajský úřad se dává na cestu otevřenosti a transparentního fungování.

Jihomoravský kraj představil 5 kroků k otevřenému úřadu
Foto: kr-jihomoravsky.cz
Popisek: Jihomoravský kraj - logo

"Jako starosta jsem byl zvyklý mít otevřený úřad. Když to jde v malém, musí to jít i ve velkém. Chceme, aby lidé, už když přichází, poznali, že jsou tady vítáni. Odstranili jsme zbytečné bariéry a plánujeme předělat vstup do budovy, aby byl přívětivější návštěvníkům. Krajský úřad je kolos, ale lidi prostě musí vědět, co se děje. Chceme, aby nám bylo vidět pod prsty. I proto zveřejníme zápisy ze zastupitelstva a rady i s podklady,“ uvedl hejtman Jan Grolich.    

Prvních pět kroků k otevřenému kraji vypadá takto: 

1)  Zapojujeme veřejnost nejen na “oko” 

2) Otevřená data pro firmy, instituce i nadšence 

3) Zápisy i s podklady: ať je nám vidět pod prsty 

4) Otevřená budova nejen pro úředníky 

5)  Web respektující nový vizuální styl kraje a přístupný z mobilu

„Větší zapojování obyvatel do rozhodování kraje je pro mě nezbytnost, ne luxus. Neradi bychom opakovali chyby z minulosti a zaváděli participativní prvky jen “na oko”. Místo bombastických proklamací chceme jít cestou důsledného zapojování starostů a starostek obcí, konzultací a zapojení do příprav strategických projektů. Už teď víme, že při zapojování Jihomoravanů do dění v kraji využijeme i dobrou praxi z Prahy nebo zahraničí,“ dodal k dalším krokům v oblasti participace pro fungování kraje náměstek hejtmana Lukáš Dubec.

K důležitým krokům patří také uživatelsky přívětivý, redesignovaný krajský web www.jmk.cz , který se v těchto dnech spouští. Web odpovídá novému vizuálnímu stylu Jihomoravského kraje a taktéž umožňuje pohodlné zobrazení na mobilních zařízeních. V neposlední řadě kraj spouští otevřena data na https://opendata.jmk.cz/  . 

„Poskytování otevřených dat by dnes už mělo být standardem ve státní správě i samosprávě. Proto je dnešním dnem Jihomoravský kraj zpřístupňuje co nejširšímu okruhu uživatelů - programátorům, novinářům, institucím, neziskovému sektoru, ale i nadšencům. Naší ambicí je, aby kraj do budoucna poskytoval více užitečných informací i z oblasti školství a sociálních služeb, které mají využití i pro širokou veřejnost,“ konstatoval radní radní Jiří Hlavenka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…