Kraj Vysočina: Domov ve Věži rozšíří kapacitu, více míst nabídnou přístavba zámku i nové domky

06.02.2022 16:51 | Tisková zpráva

Kraj Vysočina zřizuje ve Věži na Havlíčkobrodsku specializované zařízení, které nabízí pobytové sociální služby i lidem s chronickým duševním onemocněním nebo závislostí na návykových látkách.

Kraj Vysočina: Domov ve Věži rozšíří kapacitu, více míst nabídnou přístavba zámku i nové domky
Foto: kr-vysocina.cz
Popisek: Kraj Vysočina - logo

„Stávající kapacita Domova ve Věži je 91 lůžek, přičemž organizace dlouhodobě eviduje přibližně 200 žádostí o umístění. Téměř polovina z nich je z našeho regionu,“ přibližuje krajský radní pro oblast sociálních věcí Jan Tourek.

Díky plánované přístavbě, která se připravuje v areálu zámku i dvěma novým domkům, které se už staví v rodinné zástavbě v obci, se kapacita domova navýší na 115 lůžek. Nová přístavba Domova ve Věži bude dvoupodlažní budova s podkroví. Kromě pokojů zde budou mít zázemí personál a psycholog, dále se zde počítá s místností pro terapii i skladovacími prostory. Přístavba vyroste na místě, kde dříve stávaly hospodářské budovy a svoji podobou by měla přirozeně respektovat památkový charakter hlavní zámecké budovy.

„Nyní se nacházíme ve fázi zahájení projektování pro územní rozhodnutí a podání žádosti o dotaci z programu Národního plánu obnovy. Poté bude následovat agenda pro získání stavebního povolení,“ doplňuje radní kraje pro oblast majetku Karel Janoušek.

Anketa

Má Miloš Zeman v tuto chvíli vaši důvěru? (Ptáme se od 3. 2. 2022)

78%
19%
hlasovalo: 55309 lidí

Objekt by měl v budoucnu nabídnout dodatečnou kapacitu 18 míst v jednolůžkových a dvoulůžkových pokojích. Odhadované investiční náklady jsou přibližně 63 milionů bez DPH, evropská dotace by pak mohla pokrýt 85 % uznatelných nákladů. Pokud vše půjde podle plánu, mohly by stavební práce začít už v příštím roce s termínem dokončení ke konci roku 2024.

Areál Domova ve Věži by pak disponoval, po určitém rozvolnění kapacity v budově zámku, 103 lůžky, dalších 12 míst nabídnou nové domky situované v rezidenční čtrti, které by měly být hotové na konci letošního roku. Náklady na výstavbu dvou dvou domků ve výši cca 31 miliónů korun uhradí Kraj Vysočina také z evropských fondů. Po kolaudaci se budou klienti Domova ve Věži pracovně spolupodílet na zařizování domácností a angažovat se mohou už i při zahradních úpravách v okolí domů.

„Nové zázemí nám umožní poskytovat volnější režim péče klientům s nižší a střední mírou nutné podpory, podpořit jejich snahu začlenit se do veřejného života a nastavit si vlastní denní návyky,“ uzavřel radní Jan Tourek.

Domov ve Věži je zařízení určené pro osoby s chronickým duševním onemocněním od 19 let, pro které není možné zajistit pomoc v přirozeném sociálním prostředí. Domov spolupracuje s oběma psychiatrickými nemocnicemi v Kraji Vysočina v Jihlavě a Havlíčkově Brodě. Domov se dlouhodobě potýká s nedostatkem volných kapacit a s nedostatečným zázemím pro poskytování sociálních služeb. V kontextu reformy psychiatrické péče se očekává nárůst žádostí o jím nabízené služby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Žádost o důchod s detektivní zápletkou - šetření až do složek StB

16:46 Ombudsman: Žádost o důchod s detektivní zápletkou - šetření až do složek StB

Šetření v případě českého seniora žijícího v USA se změnilo v pátrání po důkazech, které by České sp…