Kraj Vysočina: Dalších 277 žadatelů dosáhlo na kotlíkové dotace

05.02.2022 16:11 | Tisková zpráva

Rada Kraje Vysočina dnes rozhodla o přidělení dalších kotlíkových dotací.

Kraj Vysočina: Dalších 277 žadatelů dosáhlo na kotlíkové dotace
Foto: kr-vysocina.cz
Popisek: Kraj Vysočina - logo

 „Vyhovíme tak 277 nejrychlejším žadatelům, kteří stihli požádat v termínu od října do prosince loňského roku. V rámci dodatkové výzvy bude rozdělena celá částka, kterou měl kraj k dispozici, tedy 29,8 miliónu korun,“ uvedla náměstkyně hejtmana Kraje Vysočina pro oblast regionálního rozvoje Hana Hajnová. 

Anketa

Má Miloš Zeman v tuto chvíli vaši důvěru? (Ptáme se od 3. 2. 2022)

78%
19%
hlasovalo: 55308 lidí

Dodatková alokace ve výši 29,8 miliónů korun, o kterou mohl Kraj Vysočina pro své občany požádat, je tvořena nedočerpanými prostředky  v programovém období 2014 – 2020. V rámci této výzvy kraj zaevidoval 879 žádostí. Nepodpořeno bylo 602 z nich a to především z důvodu duplicitního podání nebo nesplnění podmínek, svou roli hrál i nedostatek finančních prostředků.

„I přes úctyhodný počet výměn zdrojů tepla v minulých letech s možností využití dotace z kotlíkových dotací v letech 2014 –2020 v našem kraji, stále zbývá řada domácností, které musí nejpozději k 1. 9. 2022 vyměnit neekologické kotle 1. nebo 2. emisní třídy za ekologičtější způsob vytápění. Občané budou moci využít i v roce 2022 dotační podporu. V minulosti kotlíkové dotace pro rodinné domky administrovaly pouze kraje, resp. krajské úřady, z rozhodnutí MŽP se nyní kotlíkové dotace administrují ze dvou míst,  a to buď v rámci programu Nová zelená úsporám, který má v gesci Státní fond životního prostředí – tam si lidé mohou žádat už dnes - registrace je otevřená. Další možností pro nízkopříjmové domácnosti bude program kotlíkových dotací opět administrovaný kraji, zde čekáme na upřesnění podmínek od ministerstva životního prostředí,“ informovala Hana Hajnová. Další kroky pro aktivity kraje se tedy odvíjí od termínu, kdy MŽP vyhlásí výzvu pro kraje. Předpoklad je přibližně v dubnu 2022. Lze tedy očekávat, že v rámci kotlíkových dotací pro nízkopříjmové domácnosti budou moci kraje přijímat žádosti od majitelů nemovitostí v optimistickém termíny od června / července 2022. Dle stanoviska MŽP je pro majitele dostačující, že podají žádost do 1. 9. 2022, následně mohou svůj projekt realizovat dle uzavřené smlouvy s krajem.

Kotlíkové dotace pomohly v Kraji Vysočina s výměnou 8559 starých kotlů. Kraj mezi žadatele rozdělil téměř 910 miliónů korun (vč. výše popsané alokace).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…