Lesy Praha: Kůrovec nehoduje jen na smrku, své o tom vědí i pražské modříny

19.07.2019 21:43

Nejen smrk má svého hmyzího nepřítele. S armádou nenechavých brouků svádí boj také pražské modříny. Ačkoliv je na světě celkem 6 000 druhů kůrovců, modřín opadavý si na svůj jídelní lístek připsal naštěstí jen jeden z nich: lýkožrout modřínový.

Lesy Praha: Kůrovec nehoduje jen na smrku, své o tom vědí i pražské modříny
Foto: Lesy Praha
Popisek: Lesy Praha

Ale i tento jediný druh dokáže našemu opadavému jehličnanu připravit pěkně nepříjemné chvíle. Modříny jsou stejně jako borovice a smrky oslabené dlouhotrvajícím suchem a nedokážou se efektivně bránit. Stromy napadené tímto druhem kůrovce můžete spatřit po celé Praze. Nejvíce jsme jej zaznamenali v Ďáblickém háji, Bohnickém údolí a v Kunratickém lese.

Lýkožrout modřínový se nenechá nalákat do feromonových lapačů, které používáme v boji proti kůrovcům hodujícím na smrku. A tak mu musíme pokládat o to víc návnad v podobě lapáků (pokácených modřínových kmenů), do kterých se vydává za rozmnožováním. Ty pak z lesních porostů odvážíme dříve, než hmyzí škůdce dokončí svůj vývoj.

Stojící modříny, které už kůrovec napadl, musíme z lesních porostů odstranit a asanovat, abychom omezili jeho další šíření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…