MHMP: Projekt rekonstrukce vnitrobloku ve Vybíralově ulici je v další fázi

22.06.2020 7:33 | Zprávy

Díky studii proveditelnosti a designu manuálu k pilotnímu projektu revitalizace vnitrobloku při Vybíralově ulici vyzvala Rada hl. m. Prahy Technickou správu komunikací k přípravě a pozdější výstavbě celého projektu, přičemž o rekonstrukci veřejného osvětlení se postarají Technologie hl. m. Prahy.

MHMP: Projekt rekonstrukce vnitrobloku ve Vybíralově ulici je v další fázi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova pražského magistrátu na Mariánském náměstí

Revitalizace vnitrobloku Vybíralova na Černém Mostě je pilotní projekt, který prověří přístupy k údržbě a úpravám veřejných prostorů v modernistických strukturách sídlišť, které vznikaly v Praze zejména v šedesátých až osmdesátých letech. Sídliště dnes překvapivě ukazují, že obliba bydlení v zeleni, tak jak plánovali avantgardní architekti od dvacátých let, u Pražanů neklesá. Vedle rekonstrukce a zateplení panelových domů, což se dnes již masivně děje zejména po privatizaci bytového fondu, je třeba se podle zkušeností z posledních let věnovat právě celkové revitalizaci veřejných prostorů na sídlištích.

„Díky dlouhodobě připravovanému projektu máme nyní v ruce základní studii, která nastaví směr pilotní revitalizace části pražského sídliště na Praze 14. Obecně na pražských sídlištích žijí statisíce lidí a není se čemu divit, jsou to často klidné oblasti na okraji města s dostatkem zeleně. Naneštěstí kolikrát nejsou domyšlené některé věci. Zeleň se nedá využít na rekreaci a volnočasové aktivity, pěší vazby nefungují a jsou v nich bariéry nebo chybí parkovací místa a dostatečná obslužnost MHD. Lidé se zkrátka na sídliště jedou akorát vyspat, což je škoda. Projekt rekonstrukce vnitrobloku ve Vybíralově ulici ukáže cestu, jak tyto nedostatky napravit, a bude vodítkem pro další podobné projekty,“ uvedl náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast dopravy Adam Scheinherr.

Projektu revitalizace bloku předcházela rozsáhlá participace s místními obyvateli. V prvotní iniciačním fázi, po domluvě Institutu plánování a rozvoje s městskou částí a zapojení sociálních antropologů Anthropictures, se po sídlišti stěhovala pojízdná kavárna sbírající podněty místních obyvatel. Následovala celá řada participačních procházek za účasti architektů, ale i biologů, kde se přímo na místě řešily otázky prostupnosti území, údržby veřejných prostranství, péče o zeleň či dopravy (v klidu i v pohybu). Kulturní a komunitní otázky byly od počátku projednávány s příspěvkovou organizací Praha 14 kulturní. Zapojení místního kulturního stánku Plechárna bylo pro celý proces rozhodující, participační jednání se konala nad mapami ve všech jeho fázích.

Do debat k projektu byly zapojeny organizace jako Technická správa komunikací, Dopravní podnik hl. m. Prahy, Kolektory Praha či Technologie hl. m. Prahy, aby všechny plánované rekonstrukce a opravy byly v souladu s budoucí koncepcí revitalizace. A zároveň byly řešeny otázky hospodaření s vodou, budoucí správy zeleně, obslužnost území hromadnou, cyklistickou, automobilovou a pěší dopravou.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

22:28 HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

Ve dnech 25.7 a 26. 7. se v budově GŘ HZS ČR uskutečnilo pracovní jednání se zástupci Saska a Bavors…