Ministerstvo obrany: České podniky uspěly v programu rozvoje evropského obranného průmyslu

06.07.2021 22:06

Evropská komise/Generální ředitelství pro obranný průmysl a vesmír (DEFIS) uspořádala konferenci k přijetí nařízení o Evropském obranném fondu (EDF) a pracovního programu EDF na rok 2021. Touto akcí Komise oficiálně uvedla v život Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2021/697 ze dne 29. dubna 2021, kterým se zřizuje Evropský obranný fond (EDF).

Ministerstvo obrany: České podniky uspěly v programu rozvoje evropského obranného průmyslu
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Prostřednictvím programu EDF bude EU schopna v bezprecedentním rozsahu spolufinancovat spolupráci obranného průmyslu napříč státy EU a akce přeshraničního výzkumu a vývoje v obranném sektoru. EDF bude podporovat konkurenceschopnost obranného průmyslu EU a přispívat ke strategické autonomii Unie a jejích členských států.

„Řada obranných podniků nejen u nás, ale i v zahraničí si nemůže dovolit financovat vlastní výzkum a vývoj nejmodernějších technologií. Smyslem fondu proto je tyto podniky napříč EU propojit tak, aby na vývoji té které technologie spolupracovali společně a zároveň je finančně podpořit," vysvětlil náměstek pro řízení sekce průmyslové spolupráce Tomáš Kopečný.

Obsahem konference byla tři zasedání, která představila dosažené výsledky přípravné akce pro obranný výzkum [PADR 2017–2019], Evropského programu pro rozvoj obranného průmyslu [EDIDP 2019–2020], a priority prvního pracovního programu EDF(pro rok 2021), který na programy PADR a EDIDP bezprostředně navazuje.

V rámci shrnutí výsledku programu EDIDP byly zveřejněny výsledky výzvy EDIDP 2020. Ze zveřejněných výsledků vyplývá, že v soutěži EDIDP 2020 uspělo 11 subjektů z ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: V březnu byla očištěná míra nezaměstnanosti 3,0 %

22:04 Český statistický úřad: V březnu byla očištěná míra nezaměstnanosti 3,0 %

Podíl zaměstnaných k celé populaci 15–64letých dosáhl v březnu 74,6%. Oproti březnu 2023 se snížil o…