Ministerstvo obrany: Zemřel válečný veterán Josef Müller

24.07.2021 15:40

Ve věku 100 let zemřel ve čtvrtek 22. července 2021 v Izraeli válečný veterán Josef Müller. Za druhé světové války se účastnil bojů u Kyjeva či na Dukle, byl nositelem dvou čs. válečných křížů.

Ministerstvo obrany: Zemřel válečný veterán Josef Müller
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Josef Müller se narodil 18. října 1920 v Čopu na Zakarpatské Ukrajině. V roce 1939 byl odveden do židovské pracovní jednotky maďarské armády v Moháči, která byla zprvu využívána k těžkým pracím na území Maďarska. Na jaře roku 1942 byla jednotka přesunuta k východní frontě na Donu, kde během postupu k frontové linii například čistila minometná pole, kopala příkopy, pohřbívala zavražděné civilisty apod. Po bitvě u Stalingradu se mu podařilo utéct k Rusům, kde začal pracovat jako sanitář.

V Novochapjorsku se začala organizovat československá brigáda, do které se přihlásil. Byl přidělen k minometné rotě pod velením Františka Bedřicha. Získal hodnost svobodníka, desátníka i četaře. Vyznamenal se hned ve svém prvním boji o Kyjev, kdy jako mířič minometu úspěšně zasáhl nepřátelské postavení. Účastnil se bojů na Dukle a u Liptovského Mikuláše, kde byl raněn.

Po válce byl poslán do Milovic na devítiměsíční aplikační kurz vojenské akademie. Poté nadále sloužil v armádě - nejprve v České Lípě jako velitel minometné roty a později v Rumburku ve funkci zástupce velitele posádky.

V říjnu 1948 Müller odešel z československé armády, aby se připojil k židovské brigádě, která měla pomoci v boji za nezávislost Izraele. V hodnosti vojína se v roce 1956 účastnil Sinajské války, sloužil u dělostřelecké čety v údolí Jordánu. Jakmile nadřízení zjistili, že Müller ovládá výpočty drah střel, byl odeslán na velitelský kurz, po jehož absolvování mu byla navrácena původní hodnost. Nabídku práce v armádě však nakonec odmítl.

Josef Müller byl držitelem osvědčení o účasti v národním boji za osvobození podle zákona č. 255/1946 Sb. a držitelem osvědčení válečného veterána podle zákona č. 170/2002 Sb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Pražští celníci odhalili další nelegální hernu

22:04 Celní správa: Pražští celníci odhalili další nelegální hernu

Pražští celníci v dozoru nad provozováním hazardních her nepolevují. V pražských Nuslích odhalili ne…