Ministerstvo obrany: Resort obrany si připomněl výročí Bitvy o Británii

10.07.2021 14:28

Před 81 lety, 10. července 1940, začala letecká Bitva o Británii. Výročí jedné z nejvýznamnějších bitev 2. světové války si včera u Pomníku čs. letců v Praze na náměstí Svobody připomněli zástupci Senátu, veteránských organizací i resortu obrany.

Ministerstvo obrany: Resort obrany si připomněl výročí Bitvy o Británii
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Tehdejší předseda vlády Winston Churchill o ní prohlásil: Ještě nikdy na poli lidských konfliktů tolik nevděčil tak velký počet lidí tak nemnohým. Myslel jimi piloty Britského královského letectva, kterými nebyli jen občané Velké Británie, ale kromě jiných i 89 Čechoslováků.

„Bitva o Británii odstartovala slavné časy československých stíhacích a bombardovacích perutí, které si vydobyly respekt u našich spojenců. Hrdinské skutky našich letců však byly vykoupeny daní nejvyšší, pět stovek příslušníků čs. letectva přišlo v boji s nacismem o život,“ řekl v projevu náměstek ministra obrany Vladimír Müller, který spolu s plukovníkem Michalem Kolářem ze Vzdušných sil AČR resort obrany reprezentoval.

V letecké bitvě, která začala před 81 lety a trvala čtyři měsíce, odolávali letci početnějšímu Luftwaffe tak dlouho, až zcela odvrátili plánovanou invazi Hitlera na britské ostrovy. Nezachránili jen poslední demokracii v Evropě, ale především získali čas na vybudování armády, která pak osvobozovala západní Evropu. I díky tomuto vítězství jsme v Anglii mohli vybudovat vedle leteckých perutí i československou brigádu a vysílat výsadkáře na území tehdejšího Protektorátu.

Podle náměstka Müllera je dnes naše armádní letectvo postaveno na tradicích československých letců RAF. „Letecká esa jako Karel Kuttelwascher, Josef František, Alois Vašátko, František Peřina či Miloslav Mansfeld jsou vzorem pro mladé lidi a svými činy je motivují, aby se stali armádními piloty,“ podotkl.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…