Ministerstvo zahraničí: Lídři NATO schválili na summitu novou strategickou koncepci

30.06.2022 10:57 | Tisková zpráva

Na jednání ve středu 29. června přijali lídři NATO novou strategickou koncepci NATO. V dokumentu je Rusko označené jako největší přímá hrozba pro naši bezpečnost. Nechybí ani pojmenování dalších výzev pro euroatlantickou bezpečnost včetně Číny.

Ministerstvo zahraničí: Lídři NATO schválili na summitu novou strategickou koncepci
Foto: Archiv MZV
Popisek: Černínský palác, sídlo Ministerstva zahraničních věcí

Alianční země se také shodly na podepsání přístupových protokolů s Finskem a Švédskem. Tohoto jednání se šéf české diplomacie účastnil společně s premiérem Petrem Fialou a ministryní obrany Janou Černochovou.

„Pro Česko je významné, že dnes Severoatlantická aliance přijala strategickou koncepci NATO. Je to druhý klíčový dokument tohoto typu, který jsme přijali. První byl Strategický kompas, který jsme přijali na úrovni EU. Pro Česko to otevírá příležitost přehodnotit vlastní strategické dokumenty. Jednota, kterou NATO prezentuje je zásadní. Je to skutečně špatná zpráva pro Vladimíra Putina“, řekl ministr J. Lipavský na tiskové konferenci pro novináře.

Nová strategická koncepce jasně odráží přístup Aliance vůči Rusku. V dosavadní koncepci z roku 2010 se s Ruskem jednalo jako s partnerem, zatímco nyní se v důsledku agrese na Ukrajině stalo Rusko přímou bezpečnostní hrozbou. Alianční země se také shodly na podepsání přístupových protokolů s Finskem a Švédskem poté, co Turecko stáhlo své výhrady proti vstupu obou zemí do Aliance. Lídři ve středu dále jednali o posílení východního křídla Severoatlantické aliance. Shodli se, že jeho posílení je klíčové a schválili příslušný dokument upravující další postup. NATO se také zavázalo zajistit dostatečné síly k posílení východního křídla v závislosti na dalším vývoji situace.

Anketa

Pokud by v roce 2022 byly parlamentní volby, volili byste stejnou stranu jako v roce 2021? (Ptáme se od 28.6.2022)

75%
21%
hlasovalo: 6690 lidí

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se k jednání lídrů na summitu NATO připojil prostřednictvím videopřenosu. Vyzval členské státy NATO, aby Ukrajině poskytly další zbraně a peníze potřebné k obraně. Apeloval také na pokračování alianční politiky otevřených dveří.

Kromě neformálních jednání ministrů zahraničí NATO absolvoval ministr Lipavský také řadu bilaterálních schůzek. Diskutoval s islandskou ministryní zahraničí T.K.R. Gylfadóttir, britskou ministryní Liz Truss nebo slovinskou kolegyní T. Fajon. Ve čtvrtek 30. června čeká ministra Lipavského s premiérem Fialou jednání s prezidentem Jižní Koreje, bilaterální schůzka s norskou kolegyní A. Huitfeldt a schůzka s ministrem zahraničních věcí Mauretánie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

MUDr. Ivan David, CSc. byl položen dotaz

Výkupné

Kolik by se mělo platit za jednoho nepřijatého migranta a komu? Kdo bude rozhodovat a kontrolovat komu a na co byly peníze přiděleny? A není tak trochu jak obchodovat s býlím masem?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ÚOHS: Úvodní slovo předsedy úřadu Petra Mlsny na Májové konferenci 2024

7:04 ÚOHS: Úvodní slovo předsedy úřadu Petra Mlsny na Májové konferenci 2024

Úvodní slovo předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petra Mlsny na Májové konferenci 2024.