Celní správa: Podíl nelegálního hazardu na trhu je do pěti procent

16.05.2024 13:04 | Tisková zpráva

V průběhu dubna 2024 proběhla na území Jihomoravského a Moravskoslezského kraje rozsáhlá kontrolní akce nazvaná „KOHOUT“. Tato akce byla zaměřena na výkon dozoru v oblasti nelegálního provozování hazardních her. Díky společným silám regionálních celních úřadů bylo dosaženo významných úspěchů v odhalování a eliminaci nelegálních aktivit. Celorepublikový podíl provozování nelegálního hazardu se daří držet pod hranicí pěti procent.

Celní správa: Podíl nelegálního hazardu na trhu je do pěti procent
Foto: Celní správa
Popisek: Celní správa

Celkem bylo provedeno 24 úspěšných kontrol ve 14 různých provozovnách, při nichž bylo zadrženo 100 technických zařízení a 33 895 korun v hotovosti. Zároveň bylo zajištěno 36 gramů metamfetaminu, což svědčí o propojení nelegálního hazardu s dalšími formami kriminality.

Největší úspěch zaznamenala kontrola v Moravskoslezském kraji, kde bylo v jedné ostravské provozovně objeveno a zadrženo 19 nelegálně provozovaných technických zařízení. Tuto akci předcházel důkladný březnový monitoring, který cílenou a efektivní kontrolu provozoven umožnil.

V oblasti monitoringu a kontroly nelegálního hazardu nezahálely ani ostatní úřady.  Ve zmíněné kontrolní akci byly ostatními celními úřady provedeny čtyři pozitivní kontroly, při nichž byla zjištěna přítomnost 14 nelegálně provozovaných technických herních zařízení a zadrženy peněžní prostředky v celkové výši 5 335 korun.

Celní správa ČR provedla celorepublikový monitoring s příznivým výsledkem. Informace z monitoringu výskytu nelegálního hazardu ukazují, že velikost nelegálního trhu s hazardními hrami činí maximálně 5 % z celkového objemu trhu. Celostátní monitoring tedy potvrdil, že trend poklesu nelegálního hazardu, jak byl dříve avizován, nadále pokračuje. Současně získané údaje vyvracejí prognózy zájmových organizací o přítomnosti více než 1000 nelegálních provozoven a o velikosti nelegálního trhu na úrovni 30 % z celkového objemu trhu.

Potírání nelegálního provozování hazardních her je jednou z hlavních priorit Celní správy ČR. V letošním roce evidujeme v oblasti nelegálního provozování hazardních her způsobem landbased 55 pozitivních kontrol včetně opakovaných v již dříve odhalených nelegálních provozovnách, při nichž bylo zadrženo 260 technických herních zařízení a peněžní prostředky v celkové výši 2 976 552 korun.

Nelegálnímu provozovateli hazardních her hrozí v případě prokázání viny v řízení o přestupku správní trest pokuty až do výše 50 mil. korun. Současně při této činnosti může dojít k naplnění skutkové podstaty trestného činu neoprávněného provozování hazardní hry s trestem odnětí svobody až na 3 roky. Celní správa ČR i nadále zůstává neústupná v ochraně veřejného zájmu a v prosazování zákona.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

odškodnění

Pane poslanče, dobrý den, co si myslíte o tom, za jakých podmínek chce Praha poskytnout pozůstalým po obětech střelby na FF finanční pomoc? Já si troufnu říci, že je to až nehumánní, a že je celý ten dotazník je jen zástěrkou, jak nepomoci. Zajímalo by mě taky, zda nějaké odškodnění vyplatil stát? M...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Národní knihovna: Podpis memoranda o spolupráci

22:04 Národní knihovna: Podpis memoranda o spolupráci

Místopředseda vlády pro digitalizaci Ivan Bartoš podepsal 29. května 2024 Memorandum o spolupráci s …