Miniterstvo kultury: Pietní akt k 76. výročí lidické tragédie

09.06.2018 7:34

Ministr Šmíd uctí spolu s dalšími ústavními činiteli a představiteli veřejného života 10. června 2018 památku zavražděných lidických občanů. Vzpomínková akce k 76. výročí lidické tragédie se koná pod záštitou ministra kultury v Památníku Lidice - příspěvkové organizaci MK.

Miniterstvo kultury: Pietní akt k 76. výročí lidické tragédie
Foto: Archiv
Popisek: Památník Lidice

Pieta je organizována spolu s obecním zastupitelstvem Lidic a Českým svazem bojovníků za svobodu. V 10 hodin se ministr Šmíd společně s přítomnými ústavními činiteli zúčastní pietního aktu u společného hrobu zavražděných lidických mužů. Ceremoniál se koná každoročně v čase výročí tragických událostí v této středočeské obci, kde nacisté vyvraždili obyvatelstvo jako exemplární odvetu za atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Celkem 173 mužů a chlapců starších patnácti let bylo nahnáno do Horákova statku, na jehož zahradě byli posléze zastřeleni. Ženy byly převezeny do tělocvičny kladenské reálky. Jejich další cesta odtud vedla do koncentračního tábora v Ravensbrücku. Děti byly, kromě několika, vybraných na poněmčení a batolat do jednoho roku, zavražděny plynem cestou do vyhlazovacího tábora. Oběťmi nacistického řádění se stalo 340 lidických obyvatel.

Po skončení pietního aktu si ministr Šmíd ve výstavní síni In memoriam prohlédne výstavu „Lidice a doba prezidenta Osvoboditele“, která byla uspořádána ke 100. výročí vzniku samostatné Československé republiky v rámci projektu Ministerstva kultury "Společné století 1918 – 2018".

Pietní akce se v den výročí vyhlazení Lidic konají především v areálu lidického památníku, který je trvalým mementem utrpení zdejších občanů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…