Národní muzeum zve na křest nové knihy Milana Kuny Antonín Dvořák.

06.10.2017 14:00

V Českém muzeu hudby – Muzeu Antonína Dvořáka se ve středu 11. října 2017 od 17.30 hodin uskuteční křest nové publikace muzikologa Milana Kuny Antonín Dvořák. Reflexe osobnosti a díla. Lexikon osob, která je jeho posledním dvořákovským dílem.

Národní muzeum zve na křest nové knihy Milana Kuny Antonín Dvořák.
Foto: Národní muzeum
Popisek: Národní muzeum

Obsáhlou publikaci zpracovanou formou lexikonu vydalo nakladatelství Academia. Během křtu pohovoří o autorovi knihy a jeho muzikologické tvorbě předsedkyně Společnosti Antonína Dvořáka Markéta Hallová, o své knize promluví i sám autor. Zazní také Dvořákova hudba v podání klavíristy Tomáše Vaňka. Všichni zájemci si budou moci na místě knihu rovněž zakoupit s 20% slevou a následně nechat podepsat samotným autorem. Vstup na akci je zdarma.

Autor v nové knize Antonín Dvořák. Reflexe osobnosti a díla. Lexikon osob shrnuje Dvořákovy vztahy k dirigentům, skladatelům, instrumentalistům, operním pěvcům, hudebním kritikům, pedagogům, libretistům, nakladatelům, organizátorům festivalů, dramaturgům orchestrů, ale také ke svým žákům, přátelům a členům rodiny. Kniha představuje formou slovníkových hesel 430 osobností z hudebního, kulturního i politického světa, ale též prostých lidí, kteří se se skladatelem vídali nebo si s ním korespondovali. Texty jsou oživeny úryvky z korespondence či z hudebních kritik, každé heslo doplňuje výběrová bibliografie. Kniha přináší řadu zajímavých postřehů o Dvořákových povahových vlastnostech a o jeho osobním životě. Přes svůj encyklopedický charakter slouží jako poutavý průvodce po životě a díle velkého hudebního skladatele.

Program
·         O autorovi a jeho dosavadní muzikologické a hlavně dvořákovské tvorbě pohovoří Markéta Hallová, předsedkyně Společnosti Antonína Dvořáka.
·         O své knize promluví sám autor.
·         První a druhou část z Dvořákovy Suity A-dur op. 98 přednese klavírista Tomáš Víšek.
·         Kniha bude při této příležitosti k prodeji se slevou 20 %. Po křtu bude následovat autogramiáda.

O autorovi

PhDr. Milan Kuna, DrSc. (nar. 1932) patří k renomovaným muzikologům. Většinu svého života strávil jako vědecký pracovník v hudebně-vědném ústavu Akademie věd. Jeho badatelský záběr je široký, Dvořákovi se však věnoval takřka nejvíce. Ve své vysokoškolské disertaci Stylová problematika v díle Antonína Dvořáka jako jeden z prvních využíval Dvořákových skic pro studium geneze skladatelova díla. Kromě obsáhlých pojednání např. o vzniku Dimitrije a Jakobína, o skladatelově vztahu k Rusku a Vídni, o nerealizované Rusalce ve Vídni, o stipendiích a čestném doktorátu na pražské univerzitě, o vztahu k Čajkovskému a setkáních s ním, o Švabinského portrétech a kresbách Dvořáka apod., vedl Kuna v osmdesátých letech ediční tým, věnující se kritické edici Korespondence a dokumenty Antonína Dvořáka, jež obsáhla deset svazků (vyd. Supraphon/Bärenreiter). Jeho spolupracovníky byli hlavně pracovníci Muzea Antonína Dvořáka a Českého muzea hudby. V edici jsou soustředěny listinné písemnosti z domácích i zahraničních archívů, z velké části publikované poprvé, čímž bylo značně rozšířeno poznání Dvořákovy osobnosti a jeho tvorby, i zdokumentována šíře jeho hudebně interpretační činnosti.

Kuna se během svého života věnoval i jiným tématům, které monograficky zpracoval, např. činnosti hudebníků a jejich tvorbě v nacistických koncentračních táborech (Hudba na hranici života, Hudba vzdoru a naděje: Terezín 1941–1945, Musik an der Grenze des Lebens) nebo českému hudebnímu životu za nacistické okupace (vydání zakázáno). Věnoval se i filmové hudbě (Zvuk a hudba ve filmu) a podstatně přispěl k výzkumu hudebně interpretačního umění (Čas a hudba). Zpracoval monografie o skladatelích Karlu Boleslavu Jirákovi (Exulantem proti své vůli), Karlu Reinerovi (Dvakrát zrozený) i dirigentu Václavu Talichovi (Šťastný i hořký úděl dirigenta). Z jeho populárně zaměřených knih byla nejúspěšnější kniha Skladatelé světové hudby, vydaná v sedmi jazycích (mj. i v čínštině). Za svou badatelskou a popularizační práci získal Kuna řadu ocenění, například prestižní cenu České hudební rady, stal se mezinárodním čestným občanem města New Orleans i čestným členem Společnosti Antonína Dvořáka. Svou činnost shrnul do knížky Být muzikologem, připravené k tisku.

Akce se koná ve středu 11. října 2017 od 17.30 hodin v Muzeu Antonína Dvořáka (Ke Karlovu 2, 120 00 Praha 2). Vstup zdarma.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…