Obchodní inspekce poprvé zakazuje prodej nebezpečného holicího strojku

13.01.2019 12:10

Česká obchodní inspekce zachytila nový druh nebezpečných výrobků - holicí strojky. Na českém trhu objevila v nabídce a prodeji holicí strojek „Boli Razor RSCW-6008“, který nemá nejen povinné značení, ale má i volně přístupné části, které jsou pod napětím, tím může dojít k vážnému úrazu elektrickým proudem.

Obchodní inspekce poprvé zakazuje prodej nebezpečného holicího strojku
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Česká obchodní inspekce průběžně monitoruje výskyt nebezpečných výrobků na českém trhu. Nejčastěji se jedná o nebezpečné hračky, které jsou vážným zdravotním rizikem pro nejmenší děti, tentokrát zachytila na českém trhu i nebezpečný holicí strojek. Výrobek inspektoři objevili v provozovně „Smíšené zboží“ v Chebu a prodáván byl za 99 korun.

Holicí strojek „Boli Razor RSCW-6008“, který má odnímatelnou dvojpólovou vidlici, která je součástí výrobku, slouží pro připojení do elektrické sítě a při nabíjení nemá předepsané rozměry, její kolíky nejsou opatřeny ochrannými návleky z izolantu. Při zasouvání vidlice do elektrické síťové zásuvky jsou přístupné „živé části“ výrobku pod napětím. Vážné riziko hrozí uživateli při manipulaci s odnímatelnou dvojpólovou vidlicí sloužící k dobíjení, která nemá předepsané rozměry a není opatřena ochranným návlekem z izolantu, dotkne-li se spotřebitel přístupných „živých“ částí dutinek kolíků vidlice, které budou pod napětím, může dojít k úrazu uživatele elektrickým proudem a tím k vážnému úrazu a uživatel může být usmrcen. Uvedený výrobek se navíc během provozu může porouchat takovým způsobem, že přístupové kovové části budou trvale pod napětím 230 V, uživatel se dotkne holicího strojku, dojde k zásahu elektrickým proudem a uživatel může být usmrcen. Výrobek také není opatřen stanoveným označením CE a varovnou značkou dle normy: „není určeno do vlhkého prostředí“. Není přiložen návod a bezpečnostní instrukce v českém jazyce také chybí. Nejsou uvedeny identifikační údaje výrobce a další povinné údaje.

Česká obchodní inspekce uložila okamžité stažení uvedeného výrobku z trhu. Výrobek byl nahlášen kontaktnímu bodu na MPO a informace o něm budou zveřejněny v systému RAPEX.

Identifikační údaje:
Název výrobku: Holicí strojek
Typ / číslo modelu: Boli Razor RSCW-6008
Výr.č./EAN: 29181777792
Identifikační údaje výrobce: Nb Shuaifeng
Identifikační údaje dovozce: Omnia Tour s.r.o., Slavníkova 2357/9, 16900 Praha
Distributor: HX888 s.r.o., Cholupická 688/25, 14200 Praha
Země původu: Čína

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…