Pardubický kraj spolupracuje s Francií již od roku 2003

02.04.2018 15:49

Spolupráce kraje s francouzským regionem nebo dobrovolnictví byla témata setkání radního pro školství Bohumila Bernáška s ředitelem Francouzské aliance v Pardubicích Samuelem Coeytaux a koordinátorkou Francouzských aliancí v České republice Rosannou Segreto.

Pardubický kraj spolupracuje s Francií již od roku 2003
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Základní podoba loga Pardubického kraje.

„S Francií Pardubický kraj spolupracuje již od roku 2003, kdy byla uzavřena smlouva s regionem Centre-Val de Loire. Ačkoli spolupráce probíhá v nejrůznějších oblastech, v současné době třeba v oblasti sociálních věcí, partnerství mezi českými a francouzskými školami je už tradicí,“ informoval radní Bernášek a dodal: „Těší mě, že spolupráce neprobíhá pouze na formální úrovni, ale je reálná.“ V letošním roce tak například Střední škola zahradnická a technická Litomyšl, která má dokonce dvě francouzské partnerské školy, připravuje pro Asociaci parků a zahrad regionu Centre květinovou výzdobu pro historické objekty v tomto regionu.

Francouzská aliance se sídlem v Pardubicích působí na několika středních školách v našem kraji, kde pořádá mezinárodní zkoušky z francouzského jazyka DEFL a DALF, a spolupracuje s nimi i na nejrůznějších projektech. V těchto dnech instituce hostí také dobrovolníka z regionu Centre, který ve spolupráci se školami organizuje v Pardubicích mezinárodní divadelní festival Festivadlo. „Zejména starší generace, ale v některých případech i ta mladší, má rezervy ve znalosti cizích jazyků, proto vítám každou aktivitu, která pomůže k lepší jazykové vybavenosti,“ podotkl radní pro školství.

Právě dobrovolnictví bylo jedním z témat setkání. Pardubický kraj podpořil mezinárodní výměnu dobrovolníků, díky které tři chlapci a jedna dívka z regionu Centre po osm měsíců působí v našem kraji v neziskových organizacích. Také tři české dobrovolnice odjely v rámci tohoto mezinárodního projektu do Francie. „Ve Francii je zhruba 10% nezaměstnanost, mezi mladými lidmi je to až 25 %, proto vítají možnost vycestovat do zahraničí. Francouzská aliance by do budoucna ráda byla také centrem pro Francouze, kteří vycestují za zkušeností do Česka a naopak,“ uvedl ředitel pardubické Francouzské aliance Samuel Coeytaux.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…