Pedagogická komora: Školám budou proplaceny AG testy pro zaměstnance

18.01.2022 10:06 | Tisková zpráva

Díky intenzivnímu tlaku Pedagogické komory, z. s., se podařilo prosadit, aby byly všem školám od 17. ledna 2022 propláceny antigenní testy na kovid pro zaměstnance.

Pedagogická komora: Školám budou proplaceny AG testy pro zaměstnance
Foto: Archiv RS
Popisek: Prezident Pedagogické komory Radek Sárközi

Ředitelé škol je tudíž už nebudou muset nakupovat z peněz určených na pomůcky pro žáky nebo na úkor provozních nákladů z již nyní napjatých rozpočtů, jak tomu bylo doposud.

Prezident Pedagogické komory Radek Sárközi zároveň upozornil premiéra a ministry zdravotnictví, školství i vnitra, že je chybou omezit počty antigenních testů na kovid na základních a středních školách ze dvou na jeden týdně. Například v Německu se v řadě spolkových zemí testuje ve školách dokonce třikrát týdně. A testují se tam i děti v mateřských školách (tzv. lízátkovými testy), zatímco u nás se tyto děti netestují vůbec.

Odpověď pracovnice MŠMT:

Vážený pane Sárközi,

dne 11. 1. 2022 obdrželo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (dále jen „MŠMT“) od Ministerstva vnitra Váš dotaz ve věci testování ve školách.

Mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví (dále jen „MO MZd“) k testování ve školách od 17. 1. 2022 nebylo ještě vydáno. Odůvodnění bude součástí tohoto MO MZd.

Anketa

Podporujete vládní návrh, který ve volbách umožní korespondenční hlasování ze zahraničí?

2%
97%
hlasovalo: 34453 lidí

Testování a veškerá protiepidemická opatření, včetně těch ve školství, jsou plně v gesci MZd. Za MŠMT můžeme říci, že testování v MŠ se krátkou dobu na jaře zkoušelo u „předškoláků“ v MŠ. Antigenní testy jsou postaveny na principu samoodběru, což znamená, že by si je primárně mělo být dítě schopno aplikovat samo. Ze zkušeností víme, že to u dětí v MŠ není možné tak, aby byly výsledky testu relevantní („nevyšťourá“ se dostatečně a je zde možnost ublížení si). V rámci zkoušení pak pedagogičtí pracovníci odmítali poskytovat při testování dětem asistenci (obava z neodborné manipulace a možnému nechtěnému ublížení dítěti). Rovněž byla připuštěna asistence zákonných zástupců. To řada škol odmítala z důvodu, že by to znamenalo zvýšený pohyb dospělých v prostorách školy a tím opět zvýšené riziko přenosu viru. Další variantou byl odběr v domácím prostředí – to se ovšem doposud neosvědčilo (např. na Slovensku). Navíc by mohlo vést k řadě „spekulativních “ jednání.

Na dotaz „V čem je epidemická situace natolik odlišná v ČR a v Německu, že se u nás opatření tak zásadně liší a jsou mnohem mírnější?“ není MŠMT kompetentní odpovědět. V této věci se, prosím, obraťte na Ministerstvo zdravotnictví.

Na VŠ je nyní zkouškové období. V tuto chvíli se testování neplánuje. Bude záležet na vývoji epidemiologické situace.

S přáním pěkného dne

Ing. Ilona Vaculová
odbor řízení regionálního školství
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…