Poslanecká sněmovna: Předseda singapurského parlamentu ve Sněmovně

27.06.2023 13:07 | Tisková zpráva

O ekonomické a meziparlamentní spolupráci hovořila předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová s předsedou Parlamentu Singapuru Tan Chuan-Jinem.

Poslanecká sněmovna: Předseda singapurského parlamentu ve Sněmovně
Foto: psp.cz
Popisek: Poslanecká sněmovna ČR

Předsedu Parlamentu Singapuru Tan Chuan-Jina dnes přijala předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová. Hovořili spolu především o vzájemné ekonomické spolupráci v klíčových oblastech a podpoře českých firem pronikajících na tamní trh. Řeč přišla také na užší meziparlamentní spolupráci a vytvoření skupiny přátel ČR v singapurském zákonodárném sboru.

„Těší mě, že vzájemné politicko-ekonomické vztahy mezi naší zemí a Singapurem se po komplikacích způsobených globální pandemií nemoci covid-19 vrací na svou dřívější solidní úroveň. V prioritních odvětvích se dokonce věnujeme jejich dalšímu rozvoji a prohlubování. Jde zejména o kyberbezpečnostní spolupráci, výzkum a vývoj, nové technologie a jejich využití při řešení současných globálních výzev či rozvoj infrastruktury, včetně aktuální agendy smart cities,“ uvedla bezprostředně po jednání předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Singapur je jedním z klíčových hospodářských partnerů České republiky v jihovýchodní Asii a představuje zároveň největší exportní destinaci v regionu.

„České firmy si navíc velice cení schopnosti Singapuru hrát roli odrazového můstku na třetí trhy. Jsme si dobře vědomi silného propojení Singapuru a jeho postavení coby regionálního či dokonce globálního centra v oblasti finančních a dalších služeb souvisejících s obchodem. Zaměřujeme se také na naši bilaterální spolupráci v oblasti start-upů, kde se Singapuru podařilo vybudovat mimořádně robustní ekosystém,“ dodala předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Oba ústavní činitelé se věnovali rovněž intenzivnější česko-singapurské meziparlamentní spolupráci.

„Navrhla jsem panu předsedovi, zda by se za účelem podpory ještě užší meziparlamentní spolupráce zasadil o založení samostatné skupiny přátel České republiky v singapurském zákonodárném sboru. Skupina by mohla sloužit jako platforma pro pravidelnější komunikaci a oboustranně obohacující výměnu zkušeností,“ uzavřela předsedkyně Markéta Pekarová Adamová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český rozhlas: Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

7:23 Český rozhlas: Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

Od pátku 10. května do neděle 26. května nabídne Český rozhlas živé vysílání z mistrovství světa v l…