„Rusové zahnali letoun F-35.“ Armáda ČR: „Ne.“ Ale nové svědectví

21.06.2023 9:21 | Ze sítí

Místopředseda Výboru Poslanecké sněmovny pro obranu za hnutí ANO Pavel Růžička rozbouřil český Twitter sdílením článku o střetu ruské a italské stíhačky nad Baltským mořem. Reagoval na něj dokonce i oficiální účet Armády ČR, který ústy náčelníka letectva všechna poslancova tvrzení popřel. Každopádně „televizní“ vojenský analytik Jiří Vojáček tvrdí, že stroj F-35, jehož exempláře má Česko od USA nakoupit, opravdu byl zahnán ruským strojem.

„Rusové zahnali letoun F-35.“ Armáda ČR: „Ne.“ Ale nové svědectví
Foto: Repro Youtube
Popisek: Lockheed Martin F-35B Lighting II

Text, který poslanec sdílel, pocházel z odborného webu Security Magazín a nesl titulek „Ruský Su-30 si hrál s italským F-35 jako kočka s myší. Systémem Chibiny mu vypínal systémy“. Vychází z informací bulharského vojenského webu. Stíhačka F-35 italské armády, které od začátku ruské invaze hlídkovala nad Pobaltím, se měla 9. května loňského roku střetnout s ruským strojem Su-30, který letěl jako doprovod transportního letounu.

Italský pilot, uváděný pod přezdívkou Falco, poté hovořil o tom, že jeho americké stíhačce při setkání opakovaně selhávaly detekční a varovné systémy, které musely být restartovány. Podle svého vyjádření italský pilot nečekal, že by se nejnovější americká stíhačka nechala tak snadno zmást.

Web Security Magazín následně text doplnil o vyjádření, že informace bulharského webu není možné verifikovat a pravděpodobně jde o zavádějící informaci.

Ještě předtím jej ale sdílel poslanec Růžička, který jej použil jako argument v české debatě, zda rovněž zakoupit americké stíhačky F-35, do kterých chce Fialova vláda investovat více než 150 miliard.

„Na každou zbraň existuje dříve či později protizbraň,“ poznamenal k informacím o střetu poslanec Růžička v obecné rovině.

 

 

Přesto na twitteru schytal sodu. „Člen bezpečnostního výboru a sdílí ruskou propagandu. Výborně. Teď naštěstí všichni vidí, za koho kope ANOfert,“ vzkázal účet, který si říká Bisáci a má jít o parodický profil „hrdých čučkařů“.

Jiní se smáli, že americké stíhačky s důvěrou kupuje celá Evropa, ale expert Růžička má jasno, že je to letadlo k ničemu. Jeden uživatel vystupující jako realitní a akciový investor vyjádřil svůj šok, že místopředseda výboru pro obranu sdílí primitivní a hloupou ruskou propagandu.

Redaktor České televize Jan Beránek na svém soukromém profilu vyjádřil názor, že článek je „klasický ruský fantazírování“, zatímco ve skutečnosti má Putin místo hypersonických střel jen rezavé kalašnikovy a zoufalce bez výcviku.

 

 

A stejně se na věc dívá i vlivný advokát Radek Pokorný: „Protože v Rusku neumí vyrobit ledničku, byl bych opatrný“.

Jiné grády ale debata získala, když do ní vstoupil oficiální twitterový účet české armády, který prý poslanci „objasní několik základních pojmů“.

Objasnění pojmů spočívalo v tvrzení, že k žádné konfrontaci italské F-35 a ruského Su-30 nikdy nedošlo. Nikdo prý netvrdí, že tyto letouny jsou pro naší obranu spásou. Poslanec se smál „politickému zadání“ pro vojáky, to je ale podle AČR zcela legitimní nástroj ve všech demokratických zemích.

 

 

Generál Petr Čepelka, velitel vzdušných sil, který byl autorem armádního tweetu, ještě připsal: „Shodou okolností jsem zrovna na setkání velitelů vzdušných sil NATO, můj italský kolega mě řekl, že žádný takový incident se nikdy nestal a také naprosto vylučuje, že by kdokoli z jeho pilotů zveřejnil jakékoli utajované informace“.

Dodal ujištění, že žádný profesionální pilot NATO při plnění úkolu neztuhne strachem.

Za vyjádření generála Čepelky děkovali poslanec Jan Bartošek, Dominik Hašek nebo někdejší dětská herecká hvězda Michaela Kudláčková.

 

 

Mnozí další tweetovali na adresu poslance Růžičky slova jako svoloč či negramot, vrcholem byla nálepka „obyčejná dezinfo onuce“.

Vojenský publicista Jiří Vojáček ale namítl, že generál Čepelka se mýlí v tvrzení, že ke střetu americké a ruské stíhačky popsaných typů nedošlo nikdy. Střet italské F-35 a ruského Su-35 SM nad Baltem je podle něj zdokumentován i tzv. „bortovým číslem“ ruského letounu. A má z něj prý existovat i video, které přiložil.

 

 

Za to následně publicistovi přišly reakce, že let dvou letadel vedle sebe ještě není žádná konfrontace. A podle jiných nesouhlasí doba pořízení videa, která rozhodně nebyla v uvedeném květnu 2022.

„Co si ty tlustý lolo dovoluješ takhle mluvit o generálovi?“ shrnul rozhořčení jeden z tweetujících.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Argumenty by nebyly?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseKardio , 21.06.2023 13:08:51
Úplně se děsím těchto typu diskusí, kde naprosto chybí argumenty. Jaká ruská propaganda, ruské fantazírování, ...? Odvádění od tématu: v Rusku neumí vyrobit ledničku, rezavý kalašnikovy, polofunkční munice, zoufalci bez výcviku, ...! Nálepkování: svoloč, negramot, onuce,... Ale chybí jasná informace, jak to teda je? Dovedou ti rusáci vypnou F35ce komunikaci nebo ne?! Protože jestli ano, tak můžeme v klidu lítat na Delfínech.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

20:41 Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

Když Danuše Nerudová kandidovala na prezidentku, mohl se národ díky pátrání po její minulosti seznám…